A biztonsági együttműködés fokozásáról állapodtak meg hétfőn Szöulban Dél-Korea és az Európai Unió csúcstalálkozóján.

Jun Szuk Jol dél-koreai elnöknek az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel és Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével közösen kiadott nyilatkozata szerint egyetértettek abban, hogy stratégiai párbeszédet kezdenek egy jövőbeni biztonsági partnerség kiépítése érdekében.

Arról is megállapodtak, hogy olyan területeken is magasabb szintre emelik az együttműködést, mint a klímaváltozás, a kereskedelem és az ellátási láncok, valamint az egészségügy.

Fontos kérdésekben egyetértenek

Jun Szuk Jol a találkozót követő sajtótájékoztatóján azt mondta, „Dél-Korea és az Európai Unió fontos partnerei egymásnak, azonosan gondolkodnak az olyan egyetemes értékekről, mint a szabadság, az emberi jogok és a jogállamiság”.

Elítélték és a nemzetközi jog súlyos megsértésének nevezték Oroszország Ukrajna elleni háborúját.

„Megállapodtunk abban, hogy fokozzuk a kollektív nyomást Oroszországra, különösen a büntetőintézkedések hatékony végrehajtása által...

Elkötelezettek vagyunk Ukrajna helyreállítása és újjáépítése mellett és addig támogatjuk Ukrajnát, míg az szükséges

– hangsúlyozták a felek a közleményben.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a közös sajtótájékoztatón kijelentette, hogy az Ukrajna elleni szüntelen orosz támadások azt mutatják, hogy a mélyebb együttműködés az Európai Unió és Dél-Korea között „nem fényűzés, hanem létszükséglet”.

Az észak-koreai vezetést pedig felszólították arra, hogy fejezze be rakétakísérleteit, és térjen vissza a tárgyalóasztalhoz a globális nukleáris leszerelés elősegítése érdekében.

„Az Európai unió sosem fogja elfogadni természetes helyzetként, hogy (Észak-Korea) nukleáris fegyverekkel rendelkezik, ahogy Oroszország Ukrajna elleni katonai agresszióját sem” – hangsúlyozta von der Leyen.

 

 

 

Kim Dzsongun tovább növelné Észak-Korea nukleáris fegyverkészletét

Kim Dzsongun észak-koreai vezető hétfőn az ország nukleáris fegyverarzenáljának növelésével kapcsolatban adott utasításokat egy állami atomfegyverkezési intézet tisztviselőinek és tudósainak. Bővebben>>>