A török jegybank élére esélyes jelöltek közül más név nem került nyilvánosságra. 2019 óta ő lenne a török jegybank ötödik és egyben az első női vezetője.

Hafize Gaye Erkan a hét elején találkozott Mehmet Simsek pénzügyminiszterrel, aki a hírek szerint szeretne együtt dolgozni a 41 éves pénzügyi szakemberrel - közölte a Reuters török forrásokra hivatkozva.

Erkan 2006-ben szerezte doktoriját a Princton egyetemen, 2014-ig a Goldman Sachs amerikai befektetési banknál dolgozott vezető beosztásban. 2014 és 2021 decembere között a First Republic bank elnöki posztját töltötte be, 2021 júniusától pedig mint társ-vezérigazgató dolgozott a 2023 tavaszán csődbe került San Francisco-i székhelyű pénzintézetnél.

A május végén harmadszor is újraválasztott Recep Tayyip Erdogan török elnök a hétvégén jelentette be az új kormány összetételét. A piaci várakozásokkal összhangban Simsek – aki már többször szolgált pénzügyminiszterként, majd 2015-tól és 2018-ig miniszterelnök-helyettesként – kapta a pénzügyi tárcát, és a befektetők most azt várják tőle, hogy szakít Erdogan unortodox gazdaságpolitikájával.

Kinevezése után a pénzügyminiszter első nyilatkozatában elmondta,

nincs más választás, mint visszatérni a racionalitás útjára és kiszámítható gazdaságpolitikát folytatni.

 

A gazdaságpolitikai irányváltás mellett a monetáris politikában is változás jöhet

A várakozások szerint a 2021 márciusában kinevezett Sahap Kavcioglu jegybankelnök is távozhat posztjáról, 2025-ben lejáró megbízatása előtt. Vezetése alatt az alapkamat erőltetett csökkenése - 19 százalékról 8,5 százalékra - az infláció felpörgését eredményezte. A fogyasztói árak növekedése 2022-ben 24 éves csúcsra, 85 százalékra emelkedett.

A törökországi infláció 2023 első öt hónapjában is jóval 40 százalék felett alakult.

A kamatszintek leszorítása a török líra árfolyamának összeomlásával járt. 2021 márciusában egy dollár több mint 8 lírát ért, az árfolyam 2022 végére 19 lírára gyengült.

A török fizetőeszköz az idén már 20 százalékkal értékelődött le, és szerdán újabb történelmi csúcsot döntött. A dollár-líra árfolyama napon belül 7 százalékot zuhanva a 23,16-as szintig gyengült a nemzetközi devizakereskedelemben.

A török elnök megválasztása óta folyamatosan zuhan az árfolyam, de a Reuters által megkérdezett elemzők szerint ennek elsődleges okai a monetáris politika normalizációjának irányába mutató kormányzati bejelentések.

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a dollár-líra árfolyama akár a 25-28-as szintekig is emelkedhet.

„A török gazdaság fenntartható pályára állítása viharos lesz, és valószínűleg jelentős leértékelődéssel és magasabb hozamokkal jár, még politikai beavatkozások nélkül is" – mondta Paul McNamara, a GAM vagyonkezelő egyik vezetője a Reuters hírügynökségnek.

Erdogan harmadszor is letette az államfői esküt

Az újraválasztott török elnök, Recep Tayyip Erdogan szombaton letette az államfői esküt a török parlamentben, és ezzel megkezdődött harmadik elnöki ciklusa. Bővebben >>>