Az Egyesült Államok és Kína számára az éghajlatváltozás elleni közös küzdelem esélyt jelent a diplomáciai kapcsolatok megjavítására is - jelentette ki John Kerry, az amerikai elnök klímaügyi különmegbízottja kedden Pekingben, ahol Vang Ji kínai külügyi államtanácsossal egyeztetett. Kerry elmondta, reméli, a felek nem csupán a klímaváltozásról kezdenek párbeszédet, hanem

változásokat indíthatnak el a szélesebb körű kapcsolatokban is.

Hozzátette: Joe Biden amerikai elnök szintén ezt szeretné. Egyúttal leszögezte: Washington és Peking közösen akár az éghajlatváltozás elleni harc élére is állhat.

Vang Ji a maga részéről régi barátjának nevezte az amerikai diplomatát, és hangsúlyozta: az egyeztetés során számos vitás kérdés felmerült, Kerry pedig hivatkozott kettejük korábbi megbeszéléseire, a többi között az iráni nukleáris programmal kapcsolatban.

Vang Ji egyúttal a párbeszéd hiányát jelölte meg a kapcsolatok romlása okaként, leszögezve:

megfelelő párbeszéddel minden ügyet lehet rendezni.

Klímaügyi megbízottként Kerry már harmadszorra látogatott Kínába.

Antony Blinken külügyminiszter és Janet Yellen pénzügyminiszter után ő a harmadik magas rangú amerikai politikus, aki az elmúlt néhány héten belül Kínába látogatott.

Míg Kerry korábban igyekezett az éghajlatváltozásról szóló kérdéseket külön kezelni a kínai-amerikai viszony egyéb aspektusaitól, Vang Ji Kerry korábbi, 2021-es látogatása során azt hangoztatta, hogy az ügyet nem lehet elválasztani más fontos kérdésektől.

Kerry kedden Li Csiang kínai miniszterelnökkel is beszélt, akinek felhívta a figyelmét az egyre gyakoribbá váló hőhullámokra:

a helyzet súlyosabb, mint valaha

– fogalmazott a diplomata.

Kik a szélsőséges időjárás legnagyobb áldozatai? Mutatjuk, melyik generáció kapja a legtöbb hőhullám

Már az eddigi 1,1 fokos globális felmelegedésnél is saját bőrünkön érezzük a klímaváltozás negatív hatásait, elég csak az egyre gyakoribb és intenzívebb hőhullámokra (jelenleg is országos hőségriasztás van érvényben) és aszályra, vagy a hirtelen óriás csapadékot hozó zivatarokra és ezek nyomán fellépő villámárvizekre gondolni, melyek nemcsak egészségünket viselik meg, de a mezőgazdaságra és infrastruktúrára nézve is egyre növekvő károkhoz vezetnek. Bővebben >>>