Ez az eddigi leghosszabb ítélet, amelyet az amerikai Capitoliumban történt zavargások miatt eddig kiszabtak.

Az ügyészség szerint a 38 éves Joe Biggs, az amerikai hadsereg veteránja volt a 2021. január 6-án történt zavargások egyik felbujtója. Biggset korábban összeesküvés és más vádak miatt is elítélték – számol be róla a BBC.

A szélsőjobboldali vezető enyhítést kért a bíróságon, és megbánást tanúsított tettei miatt.

Az ítélethozatalról szóló dokumentumban az ügyészek azt állították, hogy Biggs arra használta katonia tapasztalatait, hogy „irányítsa és ellenőrizze a parancsnoksága alatt álló nagy létszámú csoportokat", hogy „a kormány elleni lázadást" vezesse.

A feljegyzés szerint Biggs mozgalmára „második amerikai forradalomként” tekintett, amiben erőszakkal akarták visszavenni a kormányt.

A bíróságon könnyes szemmel kért bocsánatot Biggs a tetteiért, és azt mondta, hogy a tömeg „elcsábította" a lázadás napján.

A bíró ugyanakkor azt mondta, nem akarja lekicsinyleni az erőszakot, de a január 6-i zavargások eltörpülnek más, tömeges áldozatokkal járó eseményekhez képest.

Biggs négy másik Proud Boys-taggal együtt állt bíróság elé, köztük a volt elnökkel, Enrique Tarrióval, akinek az ítélethirdetését a jövő hétre halasztották. A mozgalom egy másik tagja, Zachary Rehl szintén 30 év börtönbüntetésre számíthat. A zavargások másik prominens résztvevőjét, az Oath Keepers alapítóját, Stewart Rhodes-t májusban 18 év börtönbüntetésre ítélték.

Idén augusztus 6-áig több mint 1100 embert tartóztattak le a zavargásokkal kapcsolatos vádak alapján.

 

 

 

Börtönbe küldik a "QAnon Sámánt"

Egy szövetségi bíró szerdán 41 hónap börtönbüntetésre ítélte a QAnon Sámánként elhíresült Jacob Anthony Chansley-t.
Bővebben--->