A brit Egészségügyi Minisztérium vitatja a WHO ajánlásait. 

Az édesítőszerekre, köztük az aszpartámra, a sztíviára és a szaharinra kiterjedő alapos felülvizsgálat során a WHO megállapította, hogy a mesterséges édesítőszerek hozzájárulhatnak az egészségügyi kockázatokhoz, köztük a 2-es típusú cukorbetegség valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát hordozhatják hosszú távon – írta a The Grocer.

A SACN-nek szóló jelentés szerint a WHO azon döntése, hogy szinte kizárólag a hosszabb távú bizonyítékokra összpontosít, ellentmondásos. Hozzátette:

ennek politikai vonzatai lehetnek, mivel az édesítőszerek a cukros italok iparágának illetékére és más intézkedésekre is felhasználhatók.

A WHO jelentésének közzététele „jó kiindulópont” annak mérlegeléséhez, hogy az édesítőszerek használata nem igényel-e további vizsgálatot. A Nemzetközi Édesítőszerek Szövetsége bírálta a WHO-jelentést, amiért az nem ismeri el az alacsony és kalóriamentes édesítőszerek szerepét a cukor- és kalóriabevitel csökkentésében, valamint a súlykontrollban.

Lehetséges rákkeltő anyaggá nyilváníthatják a világ egyik legelterjedtebb édesítőszerét

A diétás kólában használt aszpartám édesítőszer lehetséges rákkeltő anyag a WHO rákkutató ügynöksége szerint – írja a Reuters. Bővebben >>>

Bob Peterson, az ISA elnöke elmondta, hogy az élelmiszer- és italgyártó cégek átalakították a termékeiket annak az átfogó, globális erőfeszítésnek a részeként, hogy megfeleljenek a cukorcsökkentésre vonatkozó közegészségügyi ajánlásoknak (beleértve a WHO-t is).

Az alacsony és kalóriamentes édesítőszerek lehetővé tették ezt az innovációt, és végső soron hozzájárulnak az egészségesebb étkezési környezet megteremtéséhez azáltal, hogy lehetővé teszik az emberek számára, hogy kevesebb cukrot és kevesebb kalóriát tartalmazó ételeket és italokat fogyaszthassanak, miközben továbbra is megfelelnek ízlésüknek.

Az energiaital nem készülhet édesítőszerrel – felháborodott a szövetség

A Magyar Energiaital Szövetség szerint az Egészségügyi Világszervezet az energiaitalokat is a rákkeltők sorába tette. Bővebben >>>