Elfogadták azt a törvényjavaslatot Belaruszban a Meduza szerint, amely módosítja a büntető törvénykönyv büntetőeljárást kizáró körülményekről szóló cikkelyét.

Eszerint lehetőség lesz arra, hogy elhunyt személyek ellen is eljárást indítsanak, mert a bűncselekményekre vonatkozó szabályok nem évülnek el.

Példaként hozták egy háború előkészítését vagy indítását, a terrorizmust, a népirtást vagy a környezetpusztítást. 

Becitálják a családtagokat

Az elhunyt személyt a bíróságon a hozzátartozók fogják képviselni, amihez kérelmet kell benyújtaniuk. Amennyiben a hozzátartozók úgy döntöttek, hogy nem vesznek részt az eljárásban, vagy nem találják őket, az elhunyt érdekeit egy kijelölt ügyvéd fogja képviselni.

büntető törvénykönyv módosításait a főügyészség készítette elő, amely 2021 óta a belorusz népirtás körülményeinek vizsgálatát végzi.

Pontosabban az 1941-45-ös Nagy Honvédő Háború és a háború utáni időszakban a belorusz nép ellen elkövetett népirtás körülményeinek feltárásáért folyik a vizsgálat, hogy azonosítsák a népirtásban szerepet vállaló személyeket és felelősségre vonják őket.

A törvény azután lép hatályba, hogy a parlament felsőháza is jóváhagyta azt és Alekszandr Lukasenka belorosz elnök is aláírta.

Világpusztító fegyverek jutottak el Oroszország szomszédjába

Megérkeztek az első orosz taktikai atomfegyverek Belaruszba, amelyek egy része háromszor erősebb annál, mint amilyeneket az Egyesült Államok 1945-ben ledobott Hirosimára és Nagaszakira – jelentette be Aljakszandr Lukasenka belarusz vezető. Bővebben>>>