A jobbközép jelölt, Daniel Roy-Gilchrist Noboa Azin, egy banánmágnás 35 éves fia lesz Ecuador történetének legfiatalabb elnöke, miután a választásokra kihatott a dél-amerikai országban eluralkodó erőszak és romló biztonsági helyzet. A Noboa család áll egyébként a világhírű Bonita Bananas mögött, melynek több mint 110 országban vannak fióktelepei.

Az elnökválasztáson több mint 10 millióan vettek részt, és az Ecuadori Nemzeti Választási Tanács (CNE) adatai szerint Noboa a szavazatok 52,3 százalékát szerezte meg. Fő politikai riválisa, a baloldali jelölt és az első fordulóban élen álló Luisa González a szavazatok 47,7 százalékát kapta. 

Feloszlatott parlament

Noboa törvényhozó volt, mielőtt Guillermo Lasso leköszönő elnök feloszlatta a törvényhozást és előrehozott választásokat írt ki.

Az új elnök az Acción Democrática Nacional párt jelöltjeként több munkalehetőséget ígért a fiataloknak, külföldi befektetéseket, a bűnözés visszaszorítását, valamint korrupcióellenes intézkedéseket javasolt, köztük az adócsalásért kiszabott büntetések emelését – számolt be róla a CNN.

A vasárnapi szavazás során a biztonsági intézkedések szigorúak voltak, országszerte több tízezer rendőr és katona állomásozott a szavazóhelyiségeknél. 

Megölték az egyik jelöltet

A bűnözés továbbra is az ecuadori voksolás középpontjában állt: néhány nappal az augusztus 20-i első forduló előtt meggyilkolták Fernando Villavicencio elnökjelöltet is.  Feltételezett gyilkosait pedig azóta tárgyalás helyett másvilágra küldték egy ecuadori börtönben.

A gyilkosság tragikus szimbóluma lett Ecuadornak, ahol a rivális bűnszervezetek brutálisan erőszakos cselekményeket hajtanak végre az ország utcáin és börtöneiben a kábítószer-kereskedelmi útvonalak ellenőrzéséért folytatott harcukban.

Mielőtt a közel 17 milliós Ecuador a régió egyik legveszélyesebb országává vált, viszonylag békés helyként ismerték, amely a világ két legnagyobb kábítószertermelője, Peru és Kolumbia között fekszik.

Mélyen fekvő kikötői, a dollárban kifejlődött gazdasága és a korrupció azóta az Egyesült Államok és Európa fogyasztóihoz vezető kábítószerek kulcsfontosságú tranzitpontjává tették. A növekvő erőszak és a gazdasági kilátástalanság miatt sok ecuadori is elhagyni kényszerült az országot.

Az elemzők felhívják a figyelmet arra, hogy az új elnöknek viszonylag kevés ideje lesz arra, hogy az ország gondjainak megoldásán dolgozzon. Az előrehozott választások miatt csak 2025-ig lesz hivatalban, ami Lasso hivatali idejének vége lenne. Ez pedig még a legtapasztaltabb politikus számára is rövid időablak ahhoz, hogy az ország dolgait megváltoztassa.

Elmarad a tárgyalás: az összes gyanúsítottat elintézték a börtönben

A börtönben megölték Fernando Villavicencio ecuadori elnökjelölt augusztusi meggyilkolásának hat vádlottját pénteken, a hetediket a rendőrség lőtte le még az augusztusi merényletkor.Bővebben >>>

 

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.