Ukrán állampolgár vagy egy politikai párt tagja? Ezeket az álhíreket is terjesztik az interneten Robert Fico merénylőjéről. A szlovák rendőrség arra figyelmeztet, hogy hamis és gyűlöletkeltő tartalmat terjesztenek Robert Fico miniszterelnök elleni merénylet kapcsán.

Csak néhány tíz perc telt el a nyitrabányai (handlovai) lövöldözés óta, amikor a közösségi oldalakon olyan információk kezdtek megjelenni, hogy a merénylő ukrán származású lehetett.

A szlovák állampolgárságú támadót a cselekmény után azonnal őrizetbe vették a jelenlévő biztonsági erők. Motivációi, valamint minden egyéb körülmény vizsgálat tárgyát fogják képezni

– közölte a Szlovák Köztársaság Belügyminisztériuma.

Eközben a tvnoviny.sk arról is tudósított, hogy a Progresszív Szlovákia kifogásolta azt a hamis jelentést, hogy a merénylő a pártjuk tagja lenne.

Egyértelműen elutasítjuk, hogy mozgalmunk tagja lenne. Más kapcsolata sincs pártunkkal vagy tagjainkkal. Határozottan elítéljük szörnyű tettét”

– mondta Michal Šimečka.

Ártó kommentek

Időközben a szlovák rendőrség arra kérte a médiát , hogy kapcsolják ki a merénylethez kapcsolódó hírek kommentálását, hogy megakadályozzák a még nagyobb uszítást a társadalomban.

A hatóságok hozzátették, arra kérik a nyilvánosságot, tartózkodjanak a gyűlöletkeltő és a fenyegető kommentek közzétételétől az egyes cikkek alatt, mivel ha olyan hozzászólásról van szól, amelyet törvényellenesnek minősítenek, kiemelten foglalkoznak majd vele.