A rendőrség egy védett személy elleni, bosszúból elkövetett szándékos emberölési kísérlettel vádolta meg Robert Fico merénylőjét a tárgyalási szakaszban. 

A férfit jelenleg a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) rendőrségi cellájában tartják fogva Nyitrán. Amennyiben bebizonyosodik a bűnössége, a törvény értelmében 25 évtől életfogytig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik.

A szlovák TV Markíza beszámolója alapján a bűncselekmény helyszínén a NAKA rendőrei és törvényszéki technikusai órákon át nyomokat gyűjtöttek és bizonyítékokat gyűjtöttek. A nyomozók centiről centire haladtak: 3D szkennerrel vizsgálták át a bűncselekmény környékét.

A merénylőt a rendőrök szerda éjjel 11 órakor az autójához kísérték, amelyet egy speciálisan kiképzett kutya vizsgált át robbanóanyag nyomai után kutatva. 

Ezt követően tűzszerészek érkeztek, akik a csomagtartót és a motorháztetőt vizsgálták át. Közben Léván rendőrök ellenőrizték azt a bérházat, ahol a lövöldöző a feleségével lakott. 

A TV Markíza szerint a merénylő csütörtökön reggel a meggyanúsítást követően azt mondta, hogy büszke arra, amit tett.

Néhány nappal korábban tervelte ki a támadást. Azt tervezte, hogy bántja a miniszterelnököt, de azt mondta, nem akarta megölni őt. Több mint 30 éve legálisan birtokolta a fegyvert.

A 71 éves nyugdíjas öt lövést adott le Robert Ficóra, ebből három lövést találta el a szlovák kormányfőt, akit ezután megműtöttek Besztercebányán.