A portugál hatóságok lefoglaltak 1,3 tonnányi, fagyasztott halakba rejtett kokaint és letartóztattak hét embert a Latin-Amerikával folytatott kábítószer-kereskedelemben részt  bűnszervezetek felszámolására indított akció keretei közt – jelentette be a portugál rendőrség.

Az Ecuadorból érkező drogszállítmányra a Lisszabon északi részén lévő kikötői raktárban találtak rá. „A módszer, ahogyan a kábítószert a fagyasztott halakba rejtették, rendkívül megnehezítette a drog észlelését, a kivételéhez pedig muszáj volt a halakat teljesen megsemmisíteni” – közölte a rendőrség a Reuters beszámolója szerint.

A rajtaütés során nyolc lőfegyvert, drága gépjárműveket, valamint az üggyel kapcsolatos fontos dokumentumokat is lefoglalt a rendőrség. 

Az őrizetbe vett – 26 és 59 év közötti – gyanúsítottakat a kábítószer behozataláért és terjesztéséért is felelősnek tartják, mindegyikük más nemzetiségű.

A rendőrség szerint egy olyan szervezett bűnözői hálózathoz tartoznak az elkövetők, amely Latin-Amerikából érkező kábítószerek szállítását és értékesítését végzi számos európai országban. 

Az ENSZ Kábítószer- és Bűnügyi Hivatala tavalyi éves kábítószer-világjelentésében azt állította, hogy a kokain iránti kereslet és a kínálat világszerte növekszik.

Dekriminalizálná a kokaint Amszterdam polgármestere

Ahmed Aboutaleb, Rotterdam polgármestere azt nyilatkozta, a rekreációs droghasználat egyes európai nagyvárosok nyomornegyedeiben erőszakhoz és korrupcióhoz vezet.A részletekről ITT írtunk bővebben.