Az előző napi pozitív zárás után csütörtökön többségében indexveszteséggel zártak a főbb európai értékpapírpiacok.

Az összeurópai STOXX 600 index 0,25 százalékkal, az euróövezeti Euro Stoxx 50 index 0,54 százalékkal alacsonyabban fejezte be a csütörtöki kereskedést. Londonban az FTSE 100 index 0,08 százalékkal csökkent, a frankfurti DAX index 0,73 százalékot veszített, a CAC 40 index Párizsban pedig 0,63 százalékkal végzett alacsonyabban. Az FTSE MIB index Milánóban 0,14 százalékkal emelkedett, a madridi IBEX 35 index 0,56 százalékos csökkenéssel fejezte be a kereskedést.

Szerdán a londoni, frankfurti és párizsi indexek rekordon zártak.

Csütörtökön Londonban a nagyobb cégek közül a BP, a Kingfisher és a Tesco árfolyama csökkent több mint két százalékkal. A BT Group távközlési konszern részvénye viszont kilenc százalékkal erősödött a cég elkövetkező öt évre szóló cash-flow terveinek köszönhetően.

Frankfurtban a Deutsche Telekom részvényei 0,4 százalékkal, a Mercedes részvénye 0,8 százalékkal és a Volkswagen részvénye pedig 0,9 százalékkal csökkent. Az Allianz és a Munich Re részvények viszont másfél százalékkal erősödtek. Párizsban és Milánóban a Stellantis részvénye vezette az indexet lefelé két százalékos gyengüléssel.

Párizsban a Schneider Electric részvénye 1,3 százalékkal, a Renault részvénye egy százalékkal gyengült.

Az olaj ára emelkedett csütörtökön a vártnál nagyobb amerikai készletcsökkenésre adott reakcióként. Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj ára hordónként 79,08 dolláron állt a nemzetközi kereskedelemben 0,58 százalékos emelkedéssel, a Brent ára pedig 0,40 százalékkal ment fel 83,07 dollárra.

Az arany ára lefelé korrigált az előző nap elért egy havi csúcsról. A spot jegyzés 0,48 százalékkal csökkent unciánként 2380,33 dollárra.

A dollárindex az előző napi 0,8 százalékos csökkenését némi emelkedéssel mérsékelte, 0,26 százalékkal ment fel 104,46 pontra.

Az euró árfolyama öt heti csúcsot ért el csütörtökön, 0,17 százalékos erősödéssel 1,0869 dollárra ment fel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!