A feltárás nagyon modern körülmények között zajlott, hiszen lézeres érzékelőkkel kutatták végig Ecuador esőerdőjének területét. Földombok és eltemetett utak mellett megtalálták az elveszett város egyik csoportját, amely nagyjából 10 ezer földművesnek adott otthont. Nehéz pontosan megbecsülni az össznépességet, de a csúcspont akár 30 ezer ember is lehetett, amely a római kori Londonhoz hasonlítható.

Az ecuadori területre először Stéphen Rostain régész figyelt fel több mint két évtizeddel ezelőtt. Akkoriban nem volt biztos benne, hogyan is illeszkedik össze a város, emiatt felhagyott a kutatásával. Az új technológiának köszönhetően mára világosan látszik, hogy a lelőhelyek egy sűrű településhálózat és az azokat összekötő utak részei — írja a The Guardian.

A legnagyobb utak 10 méter szélesek és akár 10-20 kilométer hosszan is húzódtak.

A város fejlettségét az is mutatja, hogy a több mint 6000 földdombra emelt lakó- és szertartási épületeket már vízelvezető csatornákkal ellátott mezőgazdasági területek vették körül. A vidéket az upanóiak lakták vélhetően Kr.e. 500 és Kr. u 300-600 között.

Az Andok lábánál húzódó település a városok elveszett völgye

 - mondta Rostain, aki a francia Nemzeti Tudományos Kutatási Központ vizsgálatainak vezetője.

Az inkákkal és majákkal ellentétben az amazóniai emberek csak sárból tudtak építkezni, így óriási mennyiségű munka volt egy-egy település felhúzása. Az Amazonas sokak fejében úgy él, mint egy érintetlen vadon, ahol csak kisebb embercsoportok éltek. De a legújabb felfedezések megmutatták, hogy a múlt valójában mennyivel összetettebb.

A tudósok a közelmúltban a folyó más részein, többek között Bolíviában és Brazíliában is találtak bizonyítékokat bonyolult esőerdei társadalmakra, amelyek megelőzték az európai lépteket a vidéken.

Káosz Ecuadorban: bűnbandákkal harcolnak a katonák

Több mint 130 börtönőrt és börtönalkalmazottat ejtettek túszul elítéltek legalább öt ecuadori börtönben.Bővebben--->