Peking szerint a washingtoni szankciók elérték a „gátlástalan hisztéria” szintjét. A külügyi szóvivő kedden felszólította az Egyesült Államokat, hogy hagyja abba az exportellenőrzési intézkedésekkel való visszaélést.

„Az Egyesült Államok túlságosan sok mindenre húzza rá a nemzetbiztonság fogalmát, visszaél az állam hatalmával, indokolatlanul elnyomja a kínai vállalatokat, szándékosan megzavarja a nemzetközi gazdasági rendet és a kereskedelmi szabályokat” – hangoztatta Vang Ven-pin szóvivő szokásos sajtótájékoztatóján Pekingben. Mindezzel szerinte elérte „a gátlástalan hisztéria szintjét”.

Kína követeli, hogy az Egyesült Államok haladéktalanul változtasson a gyakorlatán, amely a gazdasági, a kereskedelmi és a tudományos-technikai kérdéseket emberi jogi vagy katonai kérdésekre hivatkozva átpolitizálja és fegyverként használja

– mondta Vang.

A lista legutóbb olyan vállalatokkal egészült ki, amelyek biztonsági vagy légiközlekedési területen érintettek, például kínai pilóták képzésében működtek közre. Más cégeket a kínai hiperszonikus fegyverek fejlesztésében és a hadsereg modernizálásában játszott szerepük miatt sújtottak szankciókkal. Két kínai vállalat azért került fel a listára, mert állítólag olyan eszközöket szállítottak állami megrendelésre, amelyek a kínai kisebbségek kormány általi megfigyelését szolgálják.