Kaisz Szaíd tunéziai elnök „stratégiai és átfogó partnerségi" szándéknyilatkozatot írt alá vasárnap Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével egyebek között az embercsempészek elleni küzdelemről - közölte a tunéziai államfő hivatala és Mark Rutte holland kormányfő.

Megállapodásokat tartalmaz az embercsempészek üzleti modelljének megzavarásáról, a határellenőrzések erősítéséről, a regisztráció és visszaküldések rendszerének javításáról. Mindezek elengedhetetlen intézkedések az illegális bevándorlás megállítását szolgáló erőfeszítések támogatására

– írta Rutte Twitter-oldalán.

Szaíd és von der Leyen vasárnap folytatott tanácskozásán Mark Rutte holland és Giorgia Meloni olasz kormányfő is részt vett.

A tájékoztatás szerint a mostani megállapodással az EU egy 900 millió eurós (332 milliárd forint) makrószintű pénzügyi segélycsomagot is elindíthat a gazdasági nehézségekkel küszködő Tunézia számára.

Az uniós politikusok legutóbb majdnem egy hónapja tárgyaltak az észak-afrikai országban. A pénzügyi segélyekért cserében Tunézia vállalja, hogy a jövőben erőteljesebben fellép az embercsempészekkel szemben és igyekszik elejét venni annak, hogy bárkák induljanak útnak menedékkérőkkel Európába.

A most aláírt dokumentum az illegális bevándorlás kérdésén túl gazdasági fejlesztéssel és megújuló erőforrásokkal kapcsolatos rendelkezéseket is tartalmaz.

Van egy jó csomagunk, most pedig eljött az idő, hogy megvalósítsuk

– hangsúlyozta von der Leyen a szándéknyilatkozatra utalva.

Szaíd megerősítette elkötelezettségét a rendelkezések gyors végrehajtása mellett. Az illegális bevándorlás kapcsán embertelen helyzetről beszélt, amelyet csak közös erőfeszítéssel lehet megoldani.

Az Európai Bizottság a tengeri kutató-mentő műveletekre és a migránsok visszaszállítására mintegy 100 millió eurót hajlandó elkülöníteni.

Ez csaknem háromszorosa annak az összegnek, amelyet Brüsszel éves támogatás címén legutóbb fizetett Tunisznak.

Az észak-afrikai ország példátlan migrációs válsággal küzd azóta, hogy a fekete-afrikai országokból és a Közel-Keletről menekülők Líbia helyett már Tunézián keresztül próbálnak meg eljutni a Földközi-tenger partjára, és átkelni rajta Európába.

Ebben az évben ráadásul jelentősen megnőtt az olasz partokra érkező menedékkérők száma. A római belügyminisztérium pénteki adatai szerint az idén eddig több mint 75 ezer migráns érkezett. Összehasonlításul: a tavalyi év azonos időszakában mintegy 31 900-an voltak.

A több milllió forintos embercsempészköltség sem fékezi a bevándorlást

A statisztikai adatok azt mutatják, hogy 2015 óta a legnagyobb bevándorlási nyomás nehezedik idén a balkáni útvonalon Európára, nagyon sokan jönnek Észak-Afrikából, mert a tengeri átkelés több ok miatt sem igazán járható. Bővebben >>>