Több mint 1500 ember halt meg, amikor a hajó jéghegynek ütközött első útja során - Southamptonból New Yorkba tartott.

Még mindig vannak kérdések, alapvető kérdések, amelyekre választ kell adni a hajóval kapcsolatban

— mondta Parks Stephenson, a Titanic elemzője a BBC News-nak.

Hozzátette, hogy a modell „az egyik első nagy lépés a Titanic történetének bizonyítékokon alapuló kutatás felé terelésére, nem pedig spekulációra".

A Titanicot alaposan feltárták a roncs 1985-ös felfedezése óta. De olyan hatalmas, hogy a mély homályában a kamerák csak lenyűgöző pillanatfelvételeket tudnak mutatni a pusztuló hajóról – nem az egészet.

Az új szkennelés teljes egészében rögzíti a roncsot, teljes képet tárva a Titanicról

Két részből áll, az orr és a tat mintegy 800 méternyire (2600 láb) választja el egymástól. Hatalmas törmelékmező veszi körül a törött edényt. A szkennelés megmutatja a hajó méretarányát, valamint néhány apró részletet, például az egyik légcsavar sorozatszámát.

„Igazán nem értjük a jégheggyel való ütközés jellegét. Még azt sem tudjuk, hogy a jobb oldalon ütközött-e el, ahogy azt az összes film mutatja - lehet, hogy a jéghegyre szállt” - magyarázta.

A Titanic két részre szakadt a süllyedésekor, az orr és a tat mintegy 800 méterre vannak egymástól, és a széttört óceánjárót hatalmas törmelékmező veszi körül. A szkennelést tavaly nyáron végezte el a Magellan nevű mélytengeri térképező cég, és az Atlantic Productions, dokumentumfilmet is készít a projektről.

A tengeralattjárók több, mint 200 órát töltöttek a roncs hosszának és szélességének felmérésével. Több mint 700 000 felvételt készítettek minden szögből.