Az amerikai ingatlanforgalmazók szövetsége (NAR) csütörtökön közölte, hogy éves szintre kivetítve 6,29 millió lakóingatlant adtak el, ami az előző hónaphoz képest 7 százalékos emelkedést jelent. Ennél többet, 6,66 milliót legutóbb januárban mértek, az emelkedés üteme pedig a tavaly szeptemberi 7,9 százalék óta nem volt ilyen magas.

Elemzők gyengébb eredményt, 6,09 milliós számot vártak az augusztusban mért 5,88 milliós adat után.

A legnagyobb szegmenst a családi házak adásvétele adja. Szeptemberben éves szintre kivetítve 5,59 millió családi ház cserélt gazdát, ami az előző hónaphoz képest 7,7 százalékos bővülés.

Tavaly szeptemberben erősebb volt a forgalom: éves szintre kivetítve 6,44 millió lakóingatlant adtak el, ebből 5,76 millió volt családi ház.

A lakóingatlanok iránti kereslet jelentősen emelkedett a koronavírus-járvány kirobbanásával, mivel sok családok költözött ki a városokból az elővárosokba és ritkán lakott övezetekbe tágasabb otthonokra lelve.

A költözési láz alábbhagyott a járvány megfékezésével, ahogy egyre többen kezdtek bejárni munkahelyükre, és újranyíltak az iskolák is. Ennek megfelelően lassult az árak emelkedésének üteme, de az árszintek így is magasak maradtak - írta az MTI.

A használt lakóingatlanok mediánája éves összehasonlításban már a 115. egymást követő hónapban emelkedett szeptemberben, 13,3 százalékkal, 352 ezer dollárra nőtt. Az idei évet tekintve a szeptemberi volt a legkisebb áremelkedési ütem.

Az első lakásukat vásárlók aránya 28 százalék volt, ami 2015 júliusa óta a legkisebb részesedést jelenti. Augusztusban 29 százalékra, egy évvel ezelőtt pedig 31 százalékra rúgott arányuk.

Az eladások szeptemberi üteme mellett 2,4 hónapba telne értékesíteni az összes vevőre váró használt lakóingatlant, amelyek száma éves szinten 13 százalékkal, 1,27 millióra süllyedt. A kereslet és a kínálat egészséges egyensúlyát biztosító idő hat-hét hónap lenne.

Az amerikai lakóingatlanpiacon a használt lakások adásvétele teszi ki a teljes forgalom nagyjából 90 százalékát. A szeptemberben eladott használt lakások 86 százaléka kevesebb mint egy hónap alatt talált új tulajdonosra