„A látványtervek alapján kizárt, hogy ezek a tervek építési engedélyt kapjanak” – közölte a Miniszterelnöki hivatal közleményben. Így a kormányzat a tiltakozó helyi civilek mellé állt a durva környezetrombolás ellenében.

Ahogy megjósolta korábbi Facebook-bejegyzésében Witzmann Mihály, a térség országgyűlési képviselője, a Gulyás Gergely vezette hivatal is ellenzi a Zamárdiba tervezett, „nagyvárosias lakóterületnek” nevezett betonkocka komplexum megépítését.

A település önkormányzatának honlapján is elérhető tervezet - ami négy helyrajzi számon nyilvántartott területet nyilvánítana kiemelt fejlesztési területté - a Zamárdi Nyugati Városkapu nevű beruházási projekt megépítése érdekében javasol súlyos változtatásokat a Balaton-parti kisváros építési szabályozásában.

A területre tervezett 27 épületben összesen kábé 760 lakás és egy 72 szobás szálloda épülne meg, mellettük városközpont jellegű szolgáltató negyed is létrejönne. Az építmények magassága a módosítás révén meghaladhatja a 12,5 métert, a legmagasabb pont 26 méteren is lehet.

„Aránytalanul nagy beruházás, nem illeszkedik a település képébe, az építkezéssel elveszne Zamárdi Balaton-parti hangulata, és a tihanyi védett tájkép is sérülne” – írja a Miniszterelnökség közleményében.

Kép: Napi.hu