Nem lassul a Balaton és környezetének masszív rombolása, ezúttal Zamárdi - amelynek a szomszédos Szántódon már épülő betonszörny, a BalaLand is a nyakára nő - egy jelentősebb vízközeli területet szórnák meg betonkockákkal. Legalábbis erre utal a település önkormányzatának honlapján is elérhető tervezet, ami négy helyrajzi számon nyilvántartott területet nyilvánítana kiemelt fejlesztési területté, amin „nagyvárosias lakóterület” jönne létre.

„Zamárdi Város Önkormányzat képviselő-testülete 117/2019. (V. 29.) KT határozatával kiemelt fejlesztési területté nyilvánította a Zamárdi 3604/3, 3613/6, 3616/1 és 3616/2 helyrajzi számú ingatlanok területét” – olvasható a dokumentumban. A kijelölést azzal indokolja a tervezet, hogy meg lehessen valósítani a Zamárdi Nyugati Városkapu nevű beruházási projektet – Natura 2000-es terület közvetlen közelében.

A beruházó a budapesti, hatodik kerületi székhelyű, 3 millió forint jegyzett tőkéjű Sun Resort Kft., amelynek főtevékenysége az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint szállodai szolgáltatás és amely ellen a NAV tavaly februárban bírósági végrehajtást rendelt el. A társaság három magyar magánszemély tulajdonában áll, közöttük Varga József, volt fideszes országgyűlési képviselővel.

A tervezet szerint a a tervezési területen 27 épület épül várhatóan 750-760 lakással, és a projekt keretében – egyebek mellett – egy 72 szobás szállodát is felépítenének. A Balatonhoz közelebbi részeken 4-5, a távolabbi részeken pedig 13-15 szintes épületeket építenének. Az építmények magassága a módosítás révén meghaladhatja a 12,5 métert, a legmagasabb pont 26 méteren is lehet.

A betonszörny látványterve
A betonszörny látványterve

A projekt ellen már tiltakozik a Zamárdi Civil Összefogás, amely arra szólítja fel a döntéshozókat, hogy utasítsák el a terület átminősítését és a teljes építkezést. Sőt, a térség országgyűlési képviselője, a fideszes Witzmann Mihály is ellenzi a betonlakótelep koncepcióját és megvalósítását és ebben mind a zamárdi polgármester, mind a Miniszterelnökség is támogatja. Facebook-bejegyzésében azt is kifejti, hogy az ügyben még semmiféle hatósági eljárás nem vette kezdetét, és semmiféle engedély kiadására, illetve hatósági véleményezésre nem került sor.

A látványterveket az Építészfórum galériájában lehet megnézni.