A 2015 szeptemberében megjelent az építésügy átalakítását célzó intézkedési terv és a kapcsolódó feladatokról szóló kormányhatározat, a kormány építészettel kapcsolatos elképzelései és az építésügy átalakításának fő irányai mellett részletesen foglalkozik a balatoni fejlesztéseket támogató új tervrendszer kialakításának lépéseivel is. Ebből világos, hogy a kormány számára továbbra is kiemelt cél a Balaton partjának fejlesztése - írja a parlament honlapján olvasható válaszában Lázár.

A Balaton kiemelt üdülőkörzet területrendezési tervrendszerének a jövőben átláthatóbbá és költséghatékonyabbá kell válnia, és ennek érdekében 2015 decemberéig meg kell teremteni azokat a jogszabályi feltételeket, amelyek segítségével a partvonal-szabályozási és vízpart-rehabilitációs tervezést integrálni lehet a területrendezési tervbe. A vízpart-rehabilitációs tervezés tehát a jövőben jelen formájában várhatóan megszűnik, azonban értékes elemei - mint például a szabad parti sétány biztosítása - törvényi szintre emelkednek.

A kormányhatározat értelmében 2017 . december 15-ig kell elkészíteni a Balaton kiemelt üdülőkörzet új területrendezési tervét. Az előkészítő munkák már megkezdődtek, az új tervrendszer kialakítása során a kormány szorosan együttműködik az érintett önkormányzatokkal, szakmai szervezetekkel és a helyi civil szervezeteken keresztül a lakossággal - hangsúlyozza a miniszter.

A hatályos vízpart-rehabilitációs tervek alapján az önkormányzatoknak a szabad parti sétányok kialakítására ma is van lehetőségük, és ez a felülvizsgálat során is mindvégig fennmarad, így az önkormányzati autonómia semmilyen formában nem sérül. Az állami szintű beavatkozás helyének, mértékének és szükségességének megalapozását a Balaton kiemelt üdülőkörzet új területrendezési terve biztosítja majd - írta Lázár.