Az év elején életbe lépett az új törvény, amely két évre gyakorlatilag megtiltja a külföldi vevőknek, hogy befektetésként lakóingatlanokat vásároljanak – írja a CNN.

A jogszabályt azért fogadták el, mert a kanadai lakásárak a világjárvány kezdete óta jelentősen megugrottak. Az árak elszabadulásáért pedig a külföldi vevőket okolják. 

Az otthonok az embereké, nem a befektetőké

– írják Justin Trudeau miniszterelnök kampányoldalán. 

A CNN cikke ugyanakkor kitér arra, hogy a meredek áremelkedés a 2020-as és a 2021-es évre volt leginkább jellemző, a kanadai ingatlanárak lakásonként 800 000 kanadai dollár felett tetőztek februárban. Forintban kifejezve ez nagyjából 3,6 millió forintos négyzetméterárat jelent Toronto belvárosában – a numbeo adatai alapján. A Kanadai Ingatlanszövetség szerint viszont azóta az árak - nem függetlenül a gazdasági helyzettől – folyamatosan csökkennek. 

A korlátozásnak persze vannak kivételezettjei: akik menekültként tartózkodnak az országban, vagy bejelentett lakcímük van Kanadában, előttük továbbra is nyitva áll a befektetési célú lakásvásárlás lehetősége.

Az egyébként korántsem a véletlen műve, hogy Kanada kiemelt ingatlanbefektetési célpont: a londoni székhelyű The Economist Group kutatásában a tíz legélhetőbb város között három kanadai metropolisz is szerepel.