Várhatóan 5500 milliárd forint éves teljesítményt fog eredményezni az építőipar ebben az évben – írja legfrissebb közleményében az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ). A szektor idén több mint 375 ezer embernek adott munkát, ez százezerrel haladja meg a 2015-ös foglalkoztatottságot.

Hiány

A vállalkozok a legnagyobb akadályozó tényezőként továbbra is a szakmunkás- és mérnökhiányt jelölik meg. A járvány miatt a munkájukat elveszítők nagy számban találtak munkát az építőiparban, ami sok vállalkozásnál a szakmai tudás felhígulását eredményezte. A „be sem tanított” segédmunkások növekvő létszámaránya miatt lényegesen több időt kell a mérnököknek és a mestereknek az építő brigádok irányításával, ellenőrzésével eltölteni.

Az építőiparban csak minden harmadik foglalkoztatott van alkalmazotti státuszban, a legtöbben az alvállalkozói, megbízotti foglalkoztatást veszik igénybe, ami sajnos kiegészül a feketefoglalkoztatással is. A szövetség szerint a munkaerő jobb anyagi és erkölcsi megbecsülésére, folyamatos képzésére és javuló építésszervezésre van szükség.

A munkaerőhiány az egész EU-ra jellemző, a munkaadóknak tehát versenyezniük kell más országok vállalataival is. A külföldön munkát vállaló szakembereket nagyon nehéz visszahozni a hazai építési feladatokhoz, az ÉVOSZ szerint itthon hatékonyabb és magasabb bérszinten való foglalkoztatás szükséges.

Nyugdíjprobléma

Mivel átmenetileg szükség van az unión kívüli munkavállalók foglalkoztatására is, az ÉVOSZ javasolja a közvetlen gazdasági együttműködés erősítését a külföldi építőipari vállalkozásokkal. Ukrán, szerb, török és fehérorosz székhelyű cégek és munkavállalók mutatnak érdeklődést ilyen irányú érdeklődésre, ami a szövetség szerint mindkét fél számára üzletileg előnyös lehet.

Az ÉVOSZ várakozásai szerint a következő három-négy évben többen mennek el az építőiparból nyugdíjba, mint ahányan kikerülnek az oktatási rendszerből. Emiatt a külföldiek foglalkoztatása és a Nyugat-Európában munkát vállalók hazahívása még hangsúlyosabb feladat lesz, a szakmunkás- és mérnökhiány tehát tartósan velünk maradhat.