Miközben Jevgenyij Prigozsin Belaruszban van, és ha hisz az orosz vezetés adott szavában, akkor nem kell rettegnie az életéért, akár nyugdíjba is mehet. Ám, amennyiben módja lesz rá, meg is hálálhatja majd Aljakszandr Lukasenka elnöknek a fegyveres katonai felkelés alatti közvetítést, és Belaruszban hasznosíthatja megszerzett tapasztalatait: például modern taktikára képezheti a belarusz hadsereget vagy az afrikai kapcsolataival segíthet üzletek megkötésénél. 

Már csak egy nagy kérdés maradt: hová tűnt Prigozsin?

A Kreml hivatalos kommunikációja azt állítja, hogy semmit sem tudnak a hátraarcot hirdető Wagner-vezér, Jevgenyij Prigozsin hollétéről, aki szokásától eltérően gyanúsan csendben van egy ideje a közösségi oldalain is. Ugyanakkor küldött egy rövid üzenetet a hogyléte iránt érdeklődőknek. Bővebben --->

Hatalmi játszmák

Másrészről az Index által idézett több orosz forrás szerint Szergej Sojgu védelmi miniszter és Valerij Geraszimov vezérkari főnök távozna a posztjáról a Kreml és a Wagner között kötött megállapodás értelmében. A híresztelések szerint Szergej Sojgu lehetséges utódja Alekszej Gyumin, Vlagyimir Putyin egykori testőre, tábornok, a Tula központú tulszki régió kormányzója lehet.

Fordulhat a kocka

Valerij Geraszimov vezérkari főnököt pedig Szergej Szurovikin, azaz Armageddon tábornok váltaná. Fordulhat a kocka, hiszen idén januárban még Szergej Sojgu nevezte ki az ukrajnai különleges katonai művelet vezetőjévé Geraszimovot, éppen Szurovikin helyett.

Ráadásul a Wagner-főnök Prigozsin és a lehetséges új orosz vezérkari főnök, Szurovikin jó viszonyban vannak egymással. Szurovkin például péntek este egyike volt annak a két tábornoknak, aki egy videóban – gépkarabéllyal az ölében – a felkelés bejelentése után arra kérte Prigozsint, hogy álljon le.

Sikerült a véres zsarolási játszma? Prigozsin elérhette célját: leválthatják Sojgut és Geraszimovot?

Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök javaslatát elfogadta Jevgenyij Prigozsin és ezután a jelek szerint visszavonulót fújtak a Moszkva felé tartó Wagner zsoldosok.Bővebben --->