Oroszországban havi és éves összevetésben is nőttek a termelői árak júliusban; 1,4 százalékkal emelkedtek júniushoz képest és 4,1 százalékkal egy év alatt az orosz statisztikai hivatal adatai szerint. Júniusban nem változtak a termelői árak havi és éves szinten. Az idei első hét hónapban a termelői árak 5,2 százalékkal csökkentek éves összevetésben.

Múlt héten közölt adat szerint Oroszországban a fogyasztói árak 4,3 százalékkal emelkedtek júliusban éves összevetésben a júniusi 3,25 százalék után, és ezzel 12 egymást követő hónapnyi lassulás után a harmadik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves szintű gyorsulást.

Oroszország éves inflációs rátája tavaly 11,9 százalék volt, csaknem háromszorosa a kormány 4 százalékos céljának. Az orosz jegybank inflációs célja 4 százalék, a gazdaságfejlesztési minisztérium 5,3 százalékos inflációval számol az idei évre.

 A rubel gyengülése eltörpül az oroszok súlyosabb gondjai mellett

A rubel a háború kezdete óta másodszor gyengül, immár nem hirtelen, hanem masszívan, tartósan. Az orosz lakosság reakciója is más: azt mondják, ezer más gondjuk is lett a háború másfél éve alatt. Bővebben >>>