Néhány éve bűnözők csapolták meg a NATO egyik vezetékrendszerét, a nagy mennyiségben ellopott kerozint mit sem sejtő autósoknak értékesítették benzinkutakon – erősítette meg kedden az észak-atlanti szövetség egyik szóvivője, amelyről a HGV számolt be.

Az eset még 2019-re nyúlik vissza, a tettesek a belga-francia határnál csapolták le az üzemanyagot, és összesen 800 ezer liter kerozint loptak el.

Az ügyről az olaszországi Rimini pénzügyőrsége tett jelentést, miszerint

a három vállalkozó vezette helyi banda által került Olaszországba a lopott üzemanyag, amelyet benzinnel, dízelolajjal keverve eladtak a kutakon.

A vállalkozók konkrét hálózatot építettek ki, a hírek szerint ugyanis több tucat közvetítőt is lelepleztek. Arról egyelőre nincs hír, hogy a járművek, akik ezzel az anyaggal indultak útnak a kutakról, szenvedtek-e valamilyen kárt.

A hatóságok több millió euró összegben foglaltak le vagyontárgyakat a nyomozás során.

Ezért nem vicces az ügy

Az eset azért jelent nagy problémát, mert a megcsapolt Közép-európai Vezetékrendszer (CEPS) nélkülözhetetlen része a NATO védelmi rendszerének.

A vezetékhálózat Belgium, Németország, Franciaország, Luxemburg és Hollandia tengelyen fut keresztül, és arra való, hogy a szükséghelyzetben fedezni lehessen a NATO szövetségeseinek üzemanyag igényét. Ennek fényében a hálózat légitámaszpontokat kapcsol össze.

Nem minden autós örülhet szerdától, de aki igen, az nagyon

Meglepetések érhetik október 4-től, ha megáll tankolni. Bővebben --->