A jegybank közleménye szerint az érintett hitelintézetek nem feleltek meg az alapítási és tevékenységi engedély kiadásához és a pénzügyi szolgáltatási tevékenység végzéséhez előírt személyi és tárgyi feltételeknek. A felügyelet ezért elrendeltek a vállalkozások végelszámolását – írja az MTI.

A felügyelet további megállapításai szerint a vállalkozások a jogszabálynak megfelelő informatikai rendszerrel sem rendelkeztek, illetve belső ellenőrrel sem. Ezen felül azt sem sikerült igazolni a vizsgálat során, hogy eleget tesznek-e a társaságok az üzleti-számviteli tevékenységhez szükséges nyilvántartási rendre vonatkozó jogszabályi előírásoknak.

Az ÁHPV ezen felül 2023. június 30. óta könyvvizsgálóval sem rendelkezett, és nem igazolta, hogy a mindenkori vezető állású személy munkaviszony keretében végzi el a társaság ügyeit.

A két hitelintézet ráadásul a 2023 második és harmadik negyedévére vonatkozó adatszolgáltatási, továbbá a 2022-re vonatkozó auditált jelentési kötelezettségének sem tett eleget.

Az MNB hangsúlyozta, hogy a társaságok csekély piaci súlya miatt az intézkedéseknek nincs érdemi hatása a pénzügyi piacokra, az érintett ügyfeleknek a fennálló fizetési kötelezettségeiket változatlanul teljesíteniük kell.

 

Minimálbért keresőként hitelt venne fel? Nem lesz könnyű dolga

Kiszámoltuk, mennyi hitelt tud felvenni a hatályos szabályok és jövedelme alapján. A minimálbérből nem lehet túl nagy összegű lakáskölcsönhöz jutni, önerő nélkül ingatlan vásárlásához egész biztos nem elegendő a maximum összeg.