126 elektromos autót és hatvan darab töltőberendezést szereznek be 1,67 milliárd forint értékben a tankerületi központok és vezetőik számára – írja a 24.hu. A pénzből Nissan Leaf és Nissan NV-200-asokat vásárolnak.

A lapnak a Klebelsberg Központ arról számolt be, hogy „a beszerzés az energiahatékonyságot segíti, a régebbi típusú, nem gazdaságos, illetve a korábban bérelt gépjárműveket válthatják ki a tankerületek, hogy ezzel is a fenntartási, üzemeltetési költségek csökkenjenek”. Hozzátették, hogy ezt a támogatást még Innovációs és Technológiai Minisztériumtól (ITM) kapták, kifejezetten az elektromobilitást segítő céllal.

A 24.hu rákérdezett arra, miként fordulhat elő, hogy milliárdokat költenek autókra, miközben számtalan iskolát találunk lepusztult állapotban, beszakadt tetővel, omladozó falakkal, ráadásul a pedagógusok fizetésemelésére sincs pénz, a kormány Brüsszeltől várja ez ügyben a segítséget.

A központ erre azt válaszolta:

Ezt a forrást nem lehet iskolák felújítására felhasználni.

És ha ez még nem lenne elég, az Energiaügyi Minisztérium úgy nyilatkozott, „hogy pont a tankerületek számával megegyező töltőpontot, azaz összesen hatvan darabot építenek ki. Így elvileg minden tankerületnek lenne saját töltőállomása, amit külső használók nem vehetnek igénybe, csak az adott hivatal dolgozói.”

Korábban már 41 kisteherautót is beszereztek, ezekért összesen 474,6 millió forintot fizetett a Klebelsberg Központ, ami 11,5 millió forintos átlagárat jelent.