A beruházás része egy, az OMV és az Európai Unió által közösen finanszírozott nagyobb projektnek, amely több mint 400 pont telepítésével járul hozzá a transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) mentén az elektromos autók ultragyors töltését szolgáló regionális hálózat fejlesztéséhez.

A 28, egyenként legalább 150 kW teljesítményű, ultragyors töltőpontot 7 helyszínen helyezik el. A készülékek maximális töltőteljesítménye elérheti a 300 kW-ot, és az autó kapacitásától függően körülbelül 10-15 perc alatt képesek egy járművet 200 km-es hatótávolságra feltölteni.

Az Európai Unió 1 050 000 euróval támogatja mind a hét magyarországi helyszínt, a teljes költség 2,1 millió euró. Az összes állomás telepítése 2025 végéig zárul le.

„Az OMV 2030-ig tartó stratégiájával vállaltuk, hogy aktívan hozzájárulunk a régió energetikai átalakításához” – mondta Balogh Tibor, az OMV Hungária Kft. ügyvezető igazgatója. „Megkezdtük az alacsony kibocsátású és szén-dioxid-mentes megoldások fejlesztését, amelyre a 2030-ig becsült beruházások közel 35 százalékát, mintegy 11 milliárd eurót tervezünk fordítani. Azzal, hogy európai forrásokat vonz, e megoldások fejlesztése nagyban hozzájárul a gazdasági növekedéshez Magyarországon és Közép- és Kelet-Európában” – így az igazgató. 

Az OMV Petrom Marketing, az OMV HU és az OMV SK által alkotott konzorcium sikeresen nyújtotta be az „Ultragyors elektromos autótöltés fejlesztése Közép- és Kelet-Európában” projekt európai finanszírozására irányuló pályázatát, majd megkapta a támogatási szerződés jóváhagyását az Európai Éghajlat-politikai, Környezetvédelmi és Infrastrukturális Végrehajtó Ügynökségtől.

Radu Căprău, az OMV Petrom igazgatótanácsának finomítási és marketing tevékenységért felelős tagja a projektről elmondta:

Minden módon segítjük ügyfeleinket a közlekedés szén-dioxid-mentesítésének folyamatában, és a lehető legtöbb mobilitási lehetőséget szeretnénk kínálni számukra. Ennek egyik formája az alternatív mobilitáshoz szükséges infrastruktúra fejlesztése. Az elmúlt három évben partnerségek révén telepítettünk töltőpontokat, ma megtettük az első lépéseket a saját elektromos töltőállomás-hálózatunk kiépítése felé

„Ez a projekt Európa-szerte tovább erősíti a szén-dioxid-mentes mobilitásra történő áttérést. Az új töltőpontok a lakosság és a gazdasági szereplők számára egyaránt előnyösek lesznek, mivel zökkenőmentes és összekapcsolt hálózatot biztosítanak az elektromos járműveik számára. Ezen keresztül járulnak hozzá az európai Green Deal célkitűzéseinek eléréséhez” – mondta Richard Ferrer, az Európai Éghajlat-politikai, Környezetvédelmi és Infrastrukturális Végrehajtó Ügynökség (CINEA) alternatív üzemanyagokért felelős vezetője.

A teljes beruházás becsült összege körülbelül 39 millió euro, amelyből körülbelül 15 millió eurót az Európai Unió biztosít az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközön (CEF) keresztül, közel 5 millió eurót bankhitelből, a fennmaradó részt pedig saját forrásból finanszírozzák.