Ahhoz, hogy ténylegesen kihajózhassunk szükséges egy jogosítvány is, ami nélkül az életünkkel – és a pénztárcánkkal – játszunk alapvetően. A vitorlázáshoz egy jogosítvány magszerzése Magyarországon  100 ezer forintról indul, de könnyen elérheti akár a többszázezer forintot is – írja a Pénzcentrum.

Az Alkotmánybíróság nemrégiben elfogadta, hogy a magyar vizekre is érvényes egy, Horvátországban megszerezhető engedély. A Nánási Sailing Vitorlásiskola oktatója szerint emiatt egyre kevesebben keresik fel a magyar társaságokat, hogy vizsgázhassanak. A tanfolyamok forgalma 30-40 százalékkal esett vissza, bár egy kicsit élénkülni látszik.

Ennek az oka szerintem az, hogy az emberek mostanra kezdték el megérteni, hogy egy egynapos képzés nem biztos, hogy elég arra, hogy kimerjék vinni a családjukat a nyíltvízre

– vélekedett a szakértő.

Külön jogosítvánnyal kell rendelkezni a nyílt vízre, mint a tenger és a tavakra, folyókra.

Az a képesítés, amit Magyarországon lehet megszerezni a tavakra, folyókra volt érvényes és a világon bárhol felhasználható, de egy tavalyi döntés értelmében a horvátországi vizsga már a Balatonra is érvényes.

Minden ötödik magyar a Balatonnál nyaral

Az idén minden ötödik nyári foglalás szól a Balaton térségébe, míg tavaly minden harmadik volt balatoni. Jobban rajonganak a balatoni nyaralók a déli partért, mint az északiért. Bővebben >>>

A magyarországi hajós jogosítvány 5 nap alatt megszerezhető, amiből 2 nap elmélet és 3 nap gyakorlat. Ezután pedig vizsgázunk kell, ahogyan az autós jogosítványok esetében is.

Érdemes tájékozódni, százezret is bukhatunk

A Pénzcentrum által megkérdezett szakértő szerint ugyanaz a vizsga egyes cégeknél 100 ezer, míg másoknál akár 250 ezer forintba is kerülhet. Maga a vizsga pedig pontosan ugyanaz. Tavaly óta körülbelül 20-30 százalékkal emelkedtek a képzések árai, ide sorolva a gyerektáborokat is.

Ha pedig sikerül, akár a világot is körbehajózhatjuk

Legalábbis, erre ösztönözné a magyarokat Weöres Szabolcs, aki a világ népességéből bekerült abba a negyvenbe, akinek megadatik a lehetőség, hogy részt vegyen a jövő évi Vendée Globe vitorlás versenyen, amely során az indulók egyedül, kikötés és külső segítség nélkül körbehajózzák a Földet.

A huszonharmadik helyen állok a negyvenes mezőnyből, jelenleg biztosnak tűnik a helyem, ezt a pozíciót kell tartani – osztotta meg a jó hírt a magyar hajós a Napi.hu-val.

Ahogy engem is motivált Fa Nándor, aki mert nagyot álmodni, és egy óceánnal nem rendelkező ország vitorlázójaként annyi mindent elért, úgy én is nagyon boldog lennék, ha ugyanígy tudnék másokat lelkesíteni. Ösztönözném az embereket, induljanak el az úton, dolgozzanak keményen, és akkor innen, Magyarországról is bármit el lehet érni!

– hangsúlyozta Weöres Szabolcs.

Még mindig szerelmesek a magyarok Horvátországba

Több magyar nyaralót regisztráltak a horvát tengerparton, mint tavaly, és az is kiderült, hogy mennyit költünk átlagosan, illetve melyik a legnépszerűbb régió. Bővebben >>>