Az okosotthon kialakítása sokkal többet jelent, mint az izzók cseréje és egy jó hangszóró csatlakoztatása. Ha megértjük az alapműködését, olyan környezetet varázsolhatunk magunknak, amely nemcsak technológiailag fejlett, hanem zökkenőmentesen integrált és felhasználóbarát is. És nem mellesleg hosszú távon a zsebünket is kíméli.

„A fenntarthatóságra és az energiatakarékosságra, így az olcsóbb mindennapokra való törekvés minden eddiginél fontosabbá vált, az intelligens otthonok pedig jelentős szerepet játszanak e célok elérésében" - mutat rá Nagy Magdolna, intelligens épület szakértő.

„Egy intelligens otthonban a személyre szabhatóság kulcsfontosságú. Mindenkinek egyedi preferenciái vannak az életterével kapcsolatban, és az intelligens technológia lehetővé teszi, hogy a környezetünket ezeknek megfelelően alakítsuk.

Nem kell minden háztartási eszközt külön-külön, manuálisan működtetni. Az intelligens otthoni hub az összes okoseszköz központi hozzáférési pontjaként szolgál, lehetővé téve, hogy  egy helyről kezeljünk mindent."

  • A szakértő azt ajánlja, hogy ha valaki ilyen mindentudó otthonról álmodik, először is alaposan tanulmányozza a saját szokásait. Vagyis töltsön el egy-két hetet azzal, hogy megfigyeli a napi rutinját: mit csinál ébredés után, amikor elmegy dolgozni, vagy mielőtt este lefekszik aludni. Nagy az esélye annak, hogy ezek és más helyzetek ugyanazon napi műveletek sorozatát tartalmazzák, például a világítás fel- és lekapcsolását, a termosztát beállítását vagy a bejárati ajtó kinyitását és bezárását. 
  • A megfigyelések után lehet átgondolni, hogy milyen mértékű legyen az okosítás. Olyan intelligens rendszerre van szükségünk, ami csak a világításról és a hőmérsékletről gondoskodik, vagy a kapunyitásról és a kerti öntözőrendszerről is?
  • Következő lépésként mérlegelni kell a költségvetésünket: el kell döntenünk, hogy csak néhány apró finomítást szeretnénk a lakásunkban, vagy egy teljes intelligens otthon rendszer kialakítását.

„Az intelligens otthonok tervezésének egyik legfontosabb szempontja a konnektivitás” – hívja fel a figyelmet a szakértő. „Számos intelligens otthoni eszközt a Wi-Fi hálózathoz való kapcsolódáson keresztül lehet vezérelni, ezért meg kell győződnünk arról, hogy a router jó jelerősséget tud biztosítani minden helyiségben - és esetleg a kertben is, ha kültéri intelligens világításban és öntözőrendszerben gondolkodunk.”