Robbanásszerűen emelkedik az okosotthon-eszközök népszerűsége világszerte. Elemzők szerint a koronavírus-járvány, valamint a geopolitikai kihívások – így például az energiaválság – látványos lökést adtak az okosotthonok terjedésének, és ez a folyamat már a statisztikákban is érzékelhető. 

Becslések szerint a globális piac 2023-ban meghaladhatta a 110 milliárd dollárt, a következő évekre pedig további növekedést várnak a szakértők, így 

AZ IPARÁG FORGALMA 2027-RE MÁR 235 MILLIÁRD DOLLÁRRA UGORHAT.

Az ismertetett trend Magyarországon is tetten érhető. 

  • Az évtized elején világszerte a háztartások 9 százaléka, Magyarországon 4 százaléka élt az okosotthon-megoldások valamelyikével.
  • Ez az arány 2024-ben 19, illetve 14 százalékra nőhet. 

A magyarországi okosotthon-piac a 2020-as 700 millió dollárról idén már megduplázódhat.

Az okos otthon távolról is irányítható

A piacon elérhető egyre fejlettebb technológiájú okosotthon-rendszerekkel akár távolról is irányíthatók az ingatlanok elektromos berendezései az árnyékolástól kezdve egészen a klíma működéséig. A légkondicionáló berendezések esetében akár már a hazaérkezés előtt beállítható a kívánt otthoni hőmérsékletet, és az automatizmusoknak köszönhetően energiatakarékos módon működtethető az eszköz.

Stuller István, a Gree légkondicionálók műszaki szakértője arról számolt be, hogy saját tapasztalatuk szerint is egyre felkapottabbá válik Magyarországon a lakások elektromos berendezéseinek automatizálása:

Ez azt jelenti, hogy az arra alkalmas okos termékeink egy azonos rendszerben és felületen megjelenve különböző parancsokat tudnak végrehajtani. Egy közvetlenül kiadott jel alapján, vagy valamilyen egyéb tényező, mint például időjárás, idő, fény, mozgás is képesek megváltoztatni az állapotukat.

 

Manapság egy ostoba lakás is kiokosítható

Az ingatlantulajdonosok egyre inkább felismerik az energiatakarékosság, az automatizálás, az okos megoldások jelentőségét, mert az ilyen beruházásokra fordított anyagiakért cserébe a rendszerként együttműködő technológiák optimalizált energiafelhasználást, kényelmet és biztonságos mindennapokat biztosítanak.
A részleteket ITT olvashatja →

Megtérülő beruházás

A szakember kiemelte, hogy ma már az audiovizuális eszközök, a biztonsági, világítási és kaputelefon rendszerek mellett a lakossági klímákat, hőszivattyúkat és légtisztítókat is integrálni lehet az okosotthon rendszerekbe.

Ehhez nincs szükség másra, mint egy okostelefonra, és azt tapasztaljuk, hogy a felhasználók is kezdenek rájönni arra, hogy az okos megoldások valóban megkönnyítik a mindennapjaikat, pénzt és időt spórolhatnak meg

– állítja Stuller István, hozzátéve, hogy a drágább megoldásokkal is néhány szezon alatt megtérül a szükséges eszközök ára.