A magas kamatlábak és a közelmúltbeli megélhetési költségek válsága sok spanyolt eltántorított attól, hogy ingatlant vásároljon, megnőtt a bérlakások iránti kereslet, ami megnövelte a bérleti költségeket. A bérleti díjak a Baleár-szigeteken átlagosan 18 százalékkal emelkedtek csak az elmúlt évben, szemben az országos átlagos 12 százalékos növekedéssel – írta meg a BBC.

Ibiza egy olyan turisztikai célpont, amely felerősítette ezt a jelenséget, egyes esetekben a drágulás elérte 40 vagy 50 százalékot is.

Egy egyágyas szoba 700 és 1000 euró között van havonta, míg egy szerény lakás 1500 euróba kerülhet.

Spanyolország más részein az a probléma, hogy nincs sok munka, itt van minden munka, de nincs hol lakni

 – mondta Daniel Granda, a helyi bérlőket képviselő szervezet szóvivője szerint az ilyen helyzetek mindennapossá válnak. Sok ember elég nyomorúságos körülmények közé kerül, és a szigeten kezdünk nyomornegyedeket látni – tette hozzá. 

A munkanélküliség Ibiza városában, a sziget fővárosában alig 5 százalék alatti, míg Madridban 8 százalékos, az andalúziai régió fővárosában, Sevillában pedig 19 százalék.

A mindössze 160 ezres lakosságú Ibiza tavaly közel négymillió turistát fogadott, ami új rekord, a helyi önkormányzat szerint gazdasági tevékenységének 84 százaléka a turizmushoz kötődik. Míg szállodái, éttermei és klubjai rengeteg munkahelyet biztosítanak, lakásainak nagy része csak rövid távú turisztikai áron érhető el, és a helyi munkavállalókat kiszorítják a piacról.

A Baleár-szigetek tavaly hatalomra került konzervatív regionális kormánya nem hajtja végre a spanyol kormány által Madridban jóváhagyott lakástörvényt, amely korlátozni kívánja a bérleti díjakat az ország azon területein, ahol azok megugrottak. Ehelyett a helyi hatóságok főként az ibizai lakónegyedekben lévő lakástulajdonosokat hibáztatják, miszerint megszegik a törvényt azzal, hogy rövid távú bérbeadásra kínálják ingatlanaikat, pedig a helyi törvények előírják, hogy egyszerre legalább hat hónapra bérelni kell. 

Az önkormányzat tájékoztatása szerint 2019 óta mintegy 4 millió eurós bírságot szabott ki emiatt.

 

 

 

Egy őszi felmérés szerint Spanyolországban a lakosság 17 százaléka nem tanul és nem is dolgozik. Ez a szám meghaladja az OECD 15 százalékos átlagát. A foglalkoztatás valósága az, hogy 18 év alatti fiatalt sehol sem vesznek fel dolgozni. Itt vannak a részletek >>>