Ivókutak, vízosztás

A Fővárosi Önkormányzat a már meglévő ivókutak mellett az idén újabb kutakat alakít ki a város több pontján, ezzel is ösztönözve a lakosságot, hogy palackos vizek vásárlása helyett töltsék újra kulacsaikat. A BudapestGO alkalmazásban bekapcsolható a szűrőkben az ivókút funkció, amely a városban található ivókutakat mutatja.

A Fővárosi Vízművek 56 ivókutat és 549 közutat és mobil vízosztó pontot biztosít a vízvételezésre. Továbbá a BKK is megnyitja ügyfélszolgálatait, ahol légkondicionált helyiségekben díjmentesen használhatók a vízautomaták.

A Budapesti Közművek keretében önállóan működő FŐKERT Kertészeti Divízió valamennyi a kezelésükben lévő ivókút működését fokozottan ellenőrzi. Kérik a lakosságot, amennyiben ennek ellenére megrongált, nem működő ivókutat találnak, azt a 06 1 700 7000-es telefonszámon, vagy az [email protected] e-mail címen jelentsék be, ezzel is segítve, hogy a hibát szakembereik mihamarabb kijavíthassák. A FŐKERT által üzemeltetett ivókutak megtalálhatóak a BP Fatár alkalmazásban, ahol ugyancsak könnyedén küldhető bejelentés a részükre.

A Jane Haining rakparton már működik a FŐKERT által megvalósított páraalagút, mely a járókelőknek nyújt átmeneti felfrissülést a forróbb napokon. Az árkádos szerkezetet növényekkel beültetett virágládák rögzítik, a hűsítő permet egy-két perces időközönként indul el.

A nagy melegben bár csábító lehet, de a parki, köztéri szökőkutakban szigorúan tilos a fürdés. Ezek vize nem ivóvíz, fogyasztása különösen veszélyes lehet az egészségre.

Locsolás a hőség ellen

A Budapesti Közművek keretében önállóan működő FKF Köztisztasági Divíziónál fokozott készenlét lépett életbe, locsolóautóik vasárnap este óta folyamatosan, kétszer tizenkétórás műszakban, műszakonként jellemzően 20-25 célgéppel, vagyis 24 órában 50 járművel locsolják a budapesti közúthálózatot.

A nappali műszakban az FKF mosó-, locsoló célgépei elsősorban a lakótelepeket, sűrűn lakott városrészeket hűtik, éjszaka pedig a budapesti fő- és közösségi közlekedési útvonalakat, hogy a munkagépek a lehető legkisebb mértékben akadályozzák a forgalmat. Az FKF locsolóautói az aszfaltra permetezett vízzel enyhítik a forróságot, a felhevült aszfaltot egy időre 6-8 fokkal hűtik le. A hőség elleni locsolás hatékonyságának növelése érdekében műholdképek hőtérképei alapján alakították át járatainak útvonalát. Az új útvonalrendszer egyik legszembetűnőbb eleme, hogy a belvárosi és az egyéb, kevés zöld felülettel rendelkező, de a gyalogosok által napi szinten használt városrészek a korábbinál jóval nagyobb hangsúlyt kapnak. A villamossíneket a kivetődés megakadályozása érdekében a BKV megrendelése alapján, a megrendelésben meghatározott vonalakon és gyakorisággal locsolják.

Közlekedés

Az új járműbeszerzéseknek köszönhetően folyamatosan növekszik a klímaberendezéssel ellátott villamosok, trolibuszok és autóbuszok száma. A klímaberendezések karbantartását műszaki szolgálataink kiemelt feladatként kezelik.

Az M3 metróvonalon a Nagyvárad tér, Lehel tér, Dózsa György út, Göncz Árpád városközpont, Forgách utca, Gyöngyösi út, Újpest-városkapu és Újpest-központ állomásokon ivókutak állnak az utazóközönség rendelkezésére. Az ivókutak működését napi szinten ellenőrzik, esetleges meghibásodás esetén a javításokat soron kívül elvégzik.

Bár a teljes járműállományra és infrastruktúrára hatással van a forróság, leglátványosabban ez a villamossíneknél jelenhet meg. A melegebb időszakokban a napi hőmérséklet-ingadozások miatt nagy a sínek felpúposodásának esélye és mértéke, ezért a villamospályát és környezetét szükség esetén locsolással hűtik. 

Szociális intézmények

A Fővárosi Önkormányzat felkérte a szociális intézményeit, hogy a bentlakást nyújtó szociális intézmények a regionális diszpécserszolgálatokon keresztül fogadják azokat az utcán élő személyeket is, akiknek az elhelyezése hajléktalan ellátó intézményekben nem megoldható. A vörös kód ideje alatt az utcán élő, de elhelyezést kérő hajléktalan személyek elhelyezése tehát elsődlegesen a hajléktalan ellátást nyújtó intézmények feladata. 

Tűzgyújtás

A FŐKERT kéri a budapesti erdőkben, természetvédelmi területeken kirándulókat, hogy kizárólag kijelölt tűzrakóhelyen gyújtsanak tüzet, valamint a nagy melegre és szárazságra tekintettel ott is fokozott elővigyázatossággal, a szabályokat és előírásokat gondosan betartva tegyék meg, továbbá minden esetben győződjenek meg róla, hogy a tüzet megfelelően eloltották és nem fog újra lángra kapni. Amennyiben a hőség miatt az elkövetkező időszakban Budapest és Pest megyében is tűzgyújtási tilalom lép életbe, úgy a tűzrakás ezen időszak alatt a kijelölt tűzrakóhelyeken is szigorúan tilos lesz.

 

 

 

Már SUP-ozni is lehet Budapest belvárosában, meseszép környezetben

Csónakázótóvá alakul a télen szabadtéri műjégpályaként üzemelő Városligeti tó. Ráadásul az idén már SUP-ozni is lehet a hatvanezer négyzetméteres felületen. Bővebben >>>