Októberben a kivitel volumene 3,0 százalékkal nőtt, míg a behozatalé 2,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz viszonyítva. Az aktívum 1,0 milliárd euró volt, az egyenleg 1,9 milliárd euróval javult az egy évvel korábbihoz képest.

Októberben a kivitel értéke 12,8 milliárd euró (4924 milliárd forint), a behozatalé 11,8 milliárd euró (4537 milliárd forint) volt. Az egy évvel korábbihoz képest euróban kifejezve az export értéke 1,1 százalékkal nőtt, míg az importé 13 százalékkal csökkent. Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 3,4 százalékkal bővült, míg a behozatalé 3,2 százalékkal mérséklődött

– ismertette a KSH.

A termék-külkereskedelmi egyenleg 1,9 milliárd euróval javult. (Az egyenleg 34 millió euróval kevesebb az első becslésben közöltnél.)

külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 8,8, a behozatalban 17 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 9,7 százalékkal javult. A forint árfolyama az euróhoz mérten 7,9, a dollárral szemben 14 százalékkal erősödött.

A gépek és szállítóeszközök 2022. októberi áron számított kivitele 0,8, behozatala 6,7 százalékkal kisebb lett. A villamos gép, készülék és műszer árucsoport volumene a kivitelben több mint hetedével nőtt, míg a behozatalban kismértékben csökkent. A közúti jármű árucsoport exportvolumene több mint tizedével, importvolumene pár százalékkal nőtt.

A híradástechnikai, hangrögzítő és lejátszó készülék exportvolumene több mint tizedével, importvolumene közel tizedével mérséklődött az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az energiafejlesztő gép és berendezés árucsoport forgalma a kivitelben alig változott, míg a behozatalban kismértékben nőtt. A gépek és szállítóeszközök árufőcsoport a kiviteli oldalon 0,5 százalékponttal mérsékelte a volumennövekedést, a behozatalban 2,7 százalékponttal járult hozzá a teljes forgalom volumencsökkenéséhez.

A feldolgozott termékek exportvolumene 1,9, importvolumene 1,0 százalékkal nagyobb lett. A volumennövekedést mindkét oldalon a gyógyszer, gyógyszerészeti termék forgalma befolyásolta. A feldolgozott termékek árufőcsoport az exportban 0,5 százalékponttal növelte, az importban 0,3 százalékponttal ellensúlyozta a teljes forgalom volumenváltozását.

Az energiahordozók exportvolumene 55, importvolumene 4,4 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. Az export- és importoldali forgalomnövekedés a természetes és mesterséges gáz volumenének jelentős emelkedésével magyarázható. Az energiahordozók a teljes volumenváltozás ütemét az exportban 2,2 százalékponttal növelték, az importban 0,7 százalékponttal ellensúlyozták.

Az élelmiszerek, italok, dohány kivitelének volumene 12 százalékkal nagyobb, míg a behozatalé 9,6 százalékkal kisebb lett. A mindkét irányban bekövetkezett volumenváltozást a gabona és gabonakészítmény forgalma befolyásolta. Az árufőcsoport által realizált volumenváltozás a teljes exportforgalom növekedését 0,8 százalékponttal emelte, míg az importcsökkenés ütemét 0,5 százalékponttal fokozta.

Az EU27 tagállamaiba irányuló kivitel volumene 0,1 százalékkal nagyobb, míg az onnan érkező behozatalé 5,6 százalékkal kisebb lett. A termék-külkereskedelmi mérleg 611 millió euróval javult, 1,6 milliárd eurós többlet keletkezett. Az export 77, az import 70 százalékát bonyolította le Magyarország ebben a viszonylatban.

Az EU27-en kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 13, a behozatalé 4,7 százalékkal nőtt. A termék-külkereskedelmi egyenleg ebben a viszonylatban 1,3 milliárd euróval javult, 624 millió eurós passzívumot mutatott.

Az idén az első tíz hónapban a kivitel értéke 125,6 milliárd euró (48,1 ezer milliárd forint), a behozatalé 117,7 milliárd euró (45,1 ezer milliárd forint) volt.

A január-októberi időszakban az egy évvel korábbihoz képest a kivitel volumene 4,3 százalékkal emelkedett, míg a behozatalé 2,2 százalékkal mérséklődött.

A termék-külkereskedelmi mérleg 15,3 milliárd euróval javult, a többlet 7,9 milliárd eurót tett ki.

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 0,9 százalékkal nőtt, míg a behozatalban 5,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához mérten. A cserearány 6,3 százalékkal javult. A forint az euróhoz képest 1,5, a dollárhoz viszonyítva 4,1 százalékkal értékelődött fel ebben az időszakban – írta a KSH.

 

 

 

Ez a válás Orbán Viktornak is fájhat, de a háború bezavart

A háború és a Vlagyimir Putyinhoz fűződő viszony csak előjáték volt, végül egyéni ambíciók törhetik derékba a mára konzultációs fórummá degradálódott visegrádi együttműködést.Bővebben --->