A dél-koreai trösztellenes szabályozó hatóság 32 millió dollárra (körülbelül 11 milliárd forintra) bírságolta a Google-t is üzemeltető Alphabet Inc. vállalatot, amiért az blokkolta a mobil videójátékok megjelenését egy versenytárs platformján – írja a Reuters.

A Google 2016 június és 2018 április között a videójáték-gyártókat arra kötelezte, hogy kizárólag a Google Playen adják ki alkalmazásaikat, azért, hogy a népszerű felületről is letölthető legyen.

A Dél-Koreai Méltányos Kereskedelmi Bizottság szerint a korlátozással a Google erősítette piaci dominanciáját és ártott a helyi alkalmazáspiac, a One Store bevételeinek is.

Az érintett játékgyártók közé tartozik többek között a Netmarble, a Nexon és az NCSOFT is.

A Google közölte, hogy felülvizsgálják a trösztellenes felügyelet végleges döntését.

Vállalatunk jelentős összegeket fektet be a fejlesztők sikerébe, és nem értünk egyet a koreai hatóságok indoklásával

– emelte ki a techóriás szóvivője.

Dél-Korea szerint az amerikai nagyvállalat elleni fellépés a kormányzat tisztességes piacok biztosítására irányuló erőfeszítéseinek része.

Nem az első Google-bírság

  • 2021-ben a dél-koreai hatóságok több mint 52 milliárd forintnyi bírságot szabtak ki a mobil operációs rendszerek piacán való verseny korlátozásáért. Egészen konkrétan azért, mert a Google az Android operációs rendszerek testreszabott verzióit blokkolta.
  • 2018-ban az Európai Unió Törvényszéke is bírságot szabott ki a technológiai óriásvállalatra, mert jogszerűtlen eszközökkel betonozta be saját keresőmotorját. A vád szerint a vállalat visszaélt piaci erőfölényével, amikor arra kényszerítette az androidos telefongyártókat, hogy az eszközeikre telepítsék előzetesen a Google keresőmotorját és saját böngészőapplikációját (Chrome), különben nem kapnak jogot a Play Áruház használatára. Utóbbi pedig a legelterjedtebb alkalmazásbolt, ezért borzasztóan nagy hátrányt jelent a piacon, ha valamelyik készüléken nem engedélyezett a telepítése.