könyvtári fejlesztés célja a létesítményben tartózkodók hő- és komfortérzetének javítása, valamint az ingatlan üzemeltetési és fenntartási költségeinek csökkentése. Emellett közvetett célként említették a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését.

Kicserélik a nyílászárókat, felújítják a tető hő- és vízszigetelését, valamint az épület utólagos külső hőszigetelést kap. A könyvtártér körüli acélvázas üvegfalakat korszerű alumínium függönyfalrendszerre cserélik, míg a pinceszinti előtérben és a mellékhelyiségben mesterséges szellőzést alakítanak ki.

A könyvtár földszintjén egy akadálymentes illemhelyet hoznak létre, az ahhoz vezető teljes útvonal akadálymentesítésével, emellett a könyvtári dolgozók kötelező energetikai képzést kapnak – írták.

Az önkormányzat épületében is hasonló korszerűsítés lesz

A korszerűsített gépészeti rendszer mellett a környezetbarát elektromos energia biztosítása céljából a tetőre napelemeket szerelnek, az irodaépületen található villámvédelmi rendszert pedig újra cserélik.

Megtörténik még a létesítmény akadálymentes megközelítésének biztosítása, akadálymentes bejárat, mosdó és parkoló kialakítása, és az ingatlanban dolgozók kötelező energetikai képzése is – közölték.

A két projekt a Széchenyi 2020 programban valósul meg, 100 százalékban az Európai Unió és a magyar állam támogatásával.

A fejlesztéseket várhatóan december 15-én fejezik be – olvasható a közleményben.

Komoly döntést hozott a legnagyobb magánkórház tulajdonosa

A közel 18 milliárdos árbevételt elérő Tritonlife csoport Miskolcon nyitott új klinikát, ami azért is speciális, mert a teljes betegutat le tudják követni akár egy csípőprotézis műtét esetén is - mondta a Napi.hu-nak Fábián Lajos. Bővebben >>>