Az összeg mintegy 2 millió kártyás tranzakcióból tevődik össze, ami az átlaggal összevetve 27 százalékos emelkedés. A kiadások összege is 18 százalékkal emelkedett, ugyanakkor a forint is erősebb volt a tavaly nyárhoz képest 6 százalékkal – közölte a az Erste Bank adatai alapján a turizmus.com.

Az adatok alapján a nyári kártyás forgalom már 2022-ben meghaladta a koronavírus-járvány előtti, 2019-es szintet, idén már 40 százalékkal lépte azt túl, euróban számolva az értékük is 34 százalékkal nagyobb.

A legnagyobb mértékben Horvátország részesedik a forgalomból, melyet Olaszország és Ausztria követ. A kártyás fizetések 36, a költések 41 százaléka köthető a fenti országokhoz. Az üdülőhelyeken mértnél azonban nagyobb mértékben nőtt a kiadások a népszerű bevásárlási célú országokban: míg az olaszoknál 25 százalékkal nőtt a vásárlások száma, addig Ausztriában 38 százalékkal.

A vásárlás-kiadás aránya 20 és 21 százalékos növekedést mutat tavalyhoz képest Horvátországban, míg Szlovákiában 78 százalékkal többször vásároltak kártyával, és majdnem kétszer több pénzt hagytak ott. Romániában a költések száma 51, az elköltött összeg pedig 74 százalékkal emelkedett.

Kevesebbet szállodázott a magyar, nagyot durrant a Balaton

A vendégek száma több mint 4 százalékkal nőtt, a vendégéjszakáké 1 százalékkal csökkent júliusban a Központi Statisztikai Hivatal tájékoztatása szerint az egy évvel korábbihoz képest. Januártól nézve az látható, hogy a belföldi vendégek kevesebbet töltöttek szállodában, míg a külföldiek bőven többet mint 2022-ben. A Balaton pörgött a szezonban a legjobban, a főváros leginkább a külfölidek úticélja.
Bővebben--->