A Bécsi Gazdasági Kamara három évig tartó, Zéró kibocsátású szállítás elnevezésű kísérleti projektjében 32 cég önként vállalta, hogy az osztrák főváros 1. és 2. kerületébe kizárólag zéró kibocsátású járművekkel hajt be.

A kísérleti projekt célja, hogy megmutassa, az osztrák gazdaság folyamatosan a
fenntarthatóságra és a klímavédelemre törekszik, és akár már most képes a karbonkibocsátás nélküli közlekedés megvalósítására.

A résztvevők között különböző iparágakban tevékenykedő kisvállalkozások és nagyvállalatok is megtalálhatóak, mint például az Osztrák Posta, az IKEA, a SPAR vagy a dm -Drogerie Markt.

Számos közülük már most száz százalékban nulla kibocsátással tud szállítani a megjelölt kerületekben, mások folyamatosan érik majd el a teljes karbonsemlegességet a projekt végére.

A nulla kibocsátás megvalósításában fontos tényező a töltési infrastruktúra. Éppen ezért a bécsi energiaszolgáltató, a Wien Energie elektromos töltőoszlopokat helyez el a résztvevők rakodási területén, így az árumozgatás ideje alatt a járműveket helyben lehet feltölteni  villamos energiával.

„A gazdaság is hozzá akar járulni Bécs klímasemlegességéhez. Ennek egyik fontos eleme a
gazdasággal összefüggő közlekedés  – nyilatkozta Walter Ruck, a Bécsi Gazdasági Kamara elnöke a jövőbeni célokkal kapcsolatban. Hozzátette, hogy a projekttel a városon belüli
kibocsátásmentes szállítmányozás lehetőségeit és kihívásait szeretnék láthatóvá tenni, illetve a  bécsi vállalkozások karbonsemlegesség irányába tett törekvéseit támogatni.