Ezen a nyáron is várható, hogy ellepik az osztrák turisták a Balatont és a közkedvelt magyarországi pihenőhelyeket, a sógorok itteni költekezését a Bank Austria hagyományosan nagy visszhangot kapott pénzügyi elemzése ösztönzi. Legalábbis úgy, hogy a bank idén is elkészítette a főszezon előtti számításait, amelyből kiderül, hogy mennyit ér külföldön az osztrákok nyaralásra szánt eurójának vásárlóértéke, vagyis a pénzükért hol kaphatnak több turisztikai szolgáltatást. A kalkuláció alapját az adta, hogy több, az osztrákok körében népszerű üdülőhelyen az áremelkedés alacsonyabb volt, mint a hazájukban.

100 euró = 148 euró

A napokban publikált „Urlaubseuro” (nyaralási euró) riportból kiderül: Ausztria turistáinak pénze átlagosan 20 százalékkal többet ér nyáron a határokon túl, az egyes úti célok közül pedig Magyarország a legkifizetődőbb.

Májusban például a turisztikai jellegű termékeket és szolgáltatásokat tartalmazó kosárszámításban 100 euró, amit az osztrákok megkerestek, a Balaton partján elköltve 148 eurót ért. Tavalyhoz képest ugyan érezhetően drágultak a szállodáink, éttermeink, ám a magyar piac még mindig rendkívül jó ár/érték arányt képvisel a sógorok szemében. 

Ráadásul a hazai nyaralóhelyek maguk mögé utasítják az örök rivális horvát tengerpartot, mivel az euróövezethez idén újonnan csatlakozott országban 145 eurót ér 100 „osztrák euró”. A rangsorban a török Riviéra áll a harmadik helyen 141 euróval, ahol a tavalyi, 164 eurós vásárlóértéket a rendkívül magas inflációs környezet rontotta le erre az évre. 

Figyelnek a feszültségekre is

A „HolidayEuro” értéknövekedése külföldön a magasabb ausztriai inflációnak és részben az euró felértékelődésének köszönhető.

Magyarország, Horvátország és Törökország mellett jól járhatnak az osztrákok Portugáliában, Görögországban és Spanyolországban, illetve Bulgáriában vagy Szlovéniában is, ahol közel negyedével többet ér a pénzük

 – mutatott rá Stefan Bruckbauer, a Bank Austria vezető közgazdásza. Szerinte ugyanakkor a geopolitikai válság miatti óvatosság az erős inflációval és a meredeken emelkedő energiaárakkal párosulva még mindig nagyban befolyásolják az utazási döntéseket. Hozzátette: ha Ausztria árszínvonala kisebb lenne, akkor a lakosok jövedelmi szintje is alacsonyabb lenne, így az üdüléseket is nehezebben fizetnék meg.

Mélyen zsebbe kell viszont nyúlniuk a nyugati szomszédainknak, ha Svájcban terveznek pihenni a közelgő főszezonban, ahol egységnyi pénzért – az erős franknak és az alacsony inflációnak köszönhetően – már csak 71 százalékát kapják meg ugyanannak a szolgáltatásnak. Szintén kedvezőtlen lehet a szaldó Nagy-Britanniában, Franciaországban és az Egyesült Államokban.

Szórják a pénzt a nyaraláson

Ausztria lakosai nagyvonalú turistáknak számítanak Magyarországon, ezt mutatják a Központi Statisztikai Hivatal tavalyi számai. 2022-ben az ideérkező összes osztrák látogató 382 milliárd forintot költött el hazánkban, ezzel még Németországot is megelőzték a küldőpiacok listáján, amelynek turistái 314 milliárd forintot hagytak a hazai üdülőhelyeken – derül ki a GD Consulting tanácsadó cég összesítéséből. A kilátások bíztatók: az ÖAMTC felmérése szerint nyáron az osztrákok 78 százaléka tervez utazást, míg az ország legnagyobb utazásszervezőjénél, a TUI-Austriánál a foglalási adatok 13 százalékkal haladják meg a tavalyit és már majdnem elérik a járvány előtti szintet. – A turisták átlagosan 1200 eurót költenek a nyári vakációra. Az infláció ellenére az utazás továbbra is alapvető emberi szükséglet marad, a pénz nyilvánvalóan megvan rá – nyilatkozta Gottfried Math ügyvezető igazgató.
(Thurzó Kata)