Lengyel–szlovák vita folyik a sajtgyártásról Brüsszelben. Lengyelország hagyományos lengyel termékként szerette volna bejegyeztetni a Szlovákiában is évszázados múltra visszatekintő füstölt juhsajtfajtát, az ostyepkát (lengyelül oscypek). Az ostyepka legtöbbször orsó alakú, dombormű díszítéssel csinosított aranysárga, kéreg nélküli, kecsketejből készített füstölt sajt. Varsó még tavaly augusztusban küldte el ez irányú kérelmét Brüsszelbe, ami miatt most a Szlovák Tejipari Szövetség (SMZ) tiltakozást nyújtott be. „Emberemlékezet óta a Tátra mindkét felén gyártják az ostyepkát, csak éppen Szlovákiára nagyobb régió esik” – nyilatkozta a Pravda című lapnak Karol Herian, a szlovák tejipar elismert szakértője. Szlovákia még 1967-ben, Genfben, a szellemi tulajdon nemzetközi hivatalában regisztráltatta a terméket. A védett nevet azonban az Európai Uniónál is regisztráltatni kell, amit ugyan mindkét fél megtett, ám a lengyelek hamarabb léptek. Lengyel lapértesülések szerint nem világos, hogy a szlovák fél mennyire hajlik a kompromisszumra. Zdena Hajnalová, a szlovák ipari tulajdonjogok hivatalának képviselője közölte, hogy Pozsony hajlik az egyezségre. Amennyiben a két ország hat hónapon belül nem tud megegyezni a kérdésben, az Európai Bizottságnak kell döntést hoznia.