Az országos tisztifőorvos által elrendelt harmadfokú hőségriasztás szerda éjfélig van érvényben az ország egész területén. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Nemzeti Népegészségügyi Központ arra hívta fel a figyelmet, hogy a kánikula még az egészséges szervezetet is megterheli, de különösen veszélyeztetettek ekkor a krónikus betegek, az idősek és a gyerekek.

A nagy melegben fokozottan ügyelni kell a folyadékbevitelre, ezen kívül 11 és 15 óra között lehetőség szerint érdemes árnyékban tartózkodni.

A szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, például munkavégzés vagy hosszantartó sportolás hőgutát okozhat, a magas testhőmérséklet (40,5 Celsius fölött) károsíthatja a sejteket és a hőszabályozó központot.

Déli órákban kerüljük a napozást

Megfelelő kezelés hiányában akár életveszélyes állapot is kialakulhat. Ezt a jelenséget tipikusan fiatal felnőtteken lehet észlelni, akik a rossz közérzet ellenére tovább edzenek.

Akik a szabadságukat vízparton töltik, a déli órákban kerüljék a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, és semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel!

Intő példa: ártatlan napozásból tragédia

Hőgutát kapott és meghalt egy nő napozás közben a héten a szlovákiai Eperjesen, a Tarca (Torysa) folyó partja melletti gyepen fekve. A rendőrök a bejelentés után átvizsgálták a környéket, és kizárták az idegenkezűség lehetőségét. A helyszínre érkező orvosszakértő boncolást rendelt el. Az előzetes információk alapján a nő valószínűleg hőgutát kapott, és emiatt halt meg – számolt be róla az Új Szó.

Mi az a hőguta?

A hőguta 39,5-40,6°C testhőmérsékleten alakul ki, amikor a test verejtékezése leáll, a test maghőmérséklete megemelkedik, a bőr kipirul és forróvá válik, majd a keringés rendszere fokozatosan összeomlik. A hőguta kezelés nélkül halálos kimenetelű is lehet.

A hőguta legjellemzőbb tünetei közt szerepel a test belső hőmérsékletének fokozatos és jelentős megemelkedése, a test izzadásának megszűnése, illetve az eszméletvesztés.

A hőguta kialakulásakor akár együttesen több tünet is előfordulhat; fejfájás, szédülés, kábultság, bódulat, koncentrációzavar, hányinger, hányás jelentkezhet.

Fokozottan veszélyeztetettek az idősek, a cukorbetegek, a súlyos érelmeszesedésben, érszűkületben szenvedők, az alkohol problémákkal küzdők és a vízhajtó gyógyszerekkel kezelésben részesülők.

Három nap pokol jön, vigyázzon a gyerekekre

27 Celsius-fokot meghaladja a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon. Gyermeket, kisállatot senki ne hagyjon a kocsiban, akár 70 Celsius-fok is lehet egy napon parkoló autóban. Bővebben --->