A tárcavezető a szlovák gazdasági miniszterrel, Peter Dovhunnal írja alá a szóban forgó megállapodást, amelynek értelmében a két ország összehangolja részvételét a nukleáris fejlesztésekben – derül ki a minisztérium közleményéből. 

Ez segít majd minket abban, hogy ezeket az új technológiákat minél előbb nemzeti energiamixünkben alkalmazhassuk

– emelte ki Szijjártó Péter, majd leszögezte, hogy az európai energiaellátási válságra a legjobb megoldást a nukleáris kapacitások növelése jelenti, mivel az atomerőművek olcsón és biztonságosan tudnak nagy mennyiségű elektromos áramot előállítani.

A nukleáris energia környezetbarát

Rámutatott, hogy a nukleáris energia kifejezetten környezetbarátnak minősíthető, amit az is jól mutat, hogy a paksi bővítés nyomán évi 17 millió tonnányi szén-dioxid kibocsátása lesz kiváltható. Szijjártó Péter ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy az atomenergiával szemben még mindig „nagyon komoly támadások” vannak Európában.

„Még mindig komoly ideológiai és politikai alapú törekvések vannak arra, hogy a nukleáris energiát hátrányos helyzetbe hozzák, és elvegyék a nukleáris energia használatának lehetőségét azoktól az országoktól, amelyek egyébként a nemzeti energiamixükben jelentős mértékben támaszkodnak az atomenergiára” – hangsúlyozta a miniszter. 

Magyarország és Szlovákia is az atomenergiára támaszkodik 

Szijjártó szerint mind Magyarország, mind pedig Szlovákia esetében a nukleáris energia nagy szerepet játszik az energiaellátás biztonságában. A nukleáris energia feladása a nemzeti érdekeinkkel ellentétes volna. A miniszter elmondta, mindeközben rendkívüli technológiai fejlesztések zajlanak az iparágban.

Érdekünk, hogy mi is ott legyünk ezeknél a fejlesztéseknél, érdekünk, hogy lássuk, milyen folyamatok zajlanak, és érdekünk, hogy az újgenerációs nukleáris megoldásokat majd a jövőben tudjuk használni az energiaellátásunk biztonsága érdekében

– közölte a Szijjártó Péter, majd hozzátette, hogy a nukleáris energia megoldást jelent az európai energiaválságra, és jó hír, hogy most a szomszédainkkal ebbéli törekvéseinket össze tudjuk hangolni.