Olaszország nem veszíthet időt. Egyértelmű cél kell legyen, hogy a következő években visszatérjünk a tiszta és biztonságos energiatermeléshez az új generációs nukleáris technológiával

– mondta Matteo Salvini infrastrukturális miniszter.

Salvini szerint Olaszország megfontolhatja az olyan innovatív nukleáris technológiák, mint a kis moduláris reaktorok és a negyedik generációs AMR-reaktorok alkalmazását.

1987-ben, egy évvel a csernobili atomkatasztrófa után az olaszok népszavazáson az atomenergia használatának fokozatos kivezetéséről szavaztak, és az utolsó atomerőműveket 1990-ben állították le.

2009-ben az akkori kormányfő, Silvio Berlusconi bejelentette, hogy vissza akar térni az atomenergiához, de a fukusimai katasztrófa után felfüggesztette a tervet, 2011-ben egy újabb népszavazáson mintegy 94,5 százalék szavazott az új atomerőművek építése ellen.

Salvini pártjával, a Ligával kampányol azért, hogy népszavazáson döntsenek Olaszország visszatéréséről az atomenergia-termeléshez, ami Salvini szavai szerint lehetővé tenné az országban a legújabb generációs tiszta atomenergia termelését. 

Olaszország szomszédai atomerőművekkel termelnek energiát, és így versenyelőnyben vannak az olasz vállalatokkal szemben – mutatott rá Salvini.

(MTI)