Kanász-Nagy Máté (LMP) arról beszélt, hogy a kormány akkumulátorgyarmattá akarja tenni Magyarországot. Ezt mutatja, hogy sokmilliárdos támogatást biztosít az akkumulátorgyáraknak, minden beruházás, adóforint ezt a célt szolgálja. Emiatt nem jut pénz olyan fontos ágazatokra, mint az egészségügy vagy az oktatás – vélekedett az ellenzéki politikus, aki szerint a kormány mindent feláldoz, hogy ide jöjjenek ezek a gyárak, holott ez nem szolgálja az ország érdekeit.

Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára úgy válaszolt, hogy az elmúlt években több fordulat volt látható az LMP részéről az akkumulátorgyárakkal kapcsolatban, hiszen korábban éppen az elektromos autózás mellett szólaltak fel, most mégis ellenzik az ehhez szükséges akkumulátorokat előállító gyárakat.

„Magyarországnak részt kell vennie a technológiai versenyben, de az ellenzék mintha nem hinné, hogy az ország képes erre. Az ellenzék korábban azt kifogásolta, hogy a kormány nem elég zöld, ezért sem érthető, hogy az elmúlt időszakban fordulat történt a kommunikációjukban az akkumulátorgyárakat illetően” - mondta. Hozzátette: a magyar járműiparnak igenis fel kell vennie a versenyt.

Párbeszéd: Nincs mozgástere a kormánynak

Tordai Bence (Párbeszéd) kifejtette: a parlament honlapja szerint a miniszterelnök az ülés elején beszámolt volna a kormány döntéseiről, még sincs jelen, ami érthető, hiszen nincs mire büszkének lennie. Ha a kormányfő eljött volna, Tordai a szemére vetette volna, hogy nincs mozgástere a kormánynak, mert nem szuverén, és nem tud mit kezdeni a megélhetési válsággal, gyenge a mezőgazdaság, a forint. „Az energiaválságot sem képes enyhíteni, elmaradt a zöld fordulat. Az akkumulátorgyárak eszement terjeszkedése azt eredményezi majd, hogy nő az energiahiány, amelyet nem fognak tudni teljesíteni” – mondta a párbeszédes politikus.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára válaszában kiemelte: az ország mindent megtesz azért, hogy még egy ilyen rendkívüli helyzetben is helytálljon. A gazdasági növekedés jóval nagyobb, mint az uniós átlag, a foglalkoztatottság rekordon áll, a 13. havi nyugdíjat visszaadták, a rendkívüli helyzetben árstopokat vezettek be, és fenntartják a rezsitámogatást.

Az elmúlt hónapokban sokféle nehézséggel kellett megküzdeniük, de az ellenzéktől semmilyen segítséget nem kaptak, sőt az ellenzék sok olyan javaslatot tett, amelyek nem álltak Magyarország érdekében. Az államtitkár szerint, amíg ezen a politikán nem változtatnak, addig a választásoknak is ugyanaz lesz az eredménye, mint tavaly áprilisban.

Mi Hazánk: Foglalkozni kellene a rossz demográfiai helyzettel

Dúró Dóra (Mi Hazánk) kifejtette: nagyon rossz a demográfiai helyzet, katasztrófa, ami a halálozásokat illetően történt, az ország nagyon rosszul áll az elkerülhető halálokok tekintetében, a kormánynak azonban nincs stratégiája arra, hogy ezen változtasson. A születések száma is nagyon alacsony és a helyzetet látva a kormánynak rengeteg intézkedést kellene bevezetnie a családok támogatására.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kijelentette: ha a kormánynak van fontos ügye, az a családpolitika, rengeteget fordít erre a kormány, jelentősen növelte az erre a célra fordítandó támogatásokat az elmúlt években. Az élet minden területén igyekeznek segíteni a családoknak, minden élethelyzetre próbálnak intézkedést bevezetni, és nem volt olyan év, amikor ne bővítették volna ezeket a támogatásokat.