Albániának 13 évbe telt, mire megkezdhette a csatlakozási tárgyalásokat az EU-val. „Európának kizárólag a Balkánon van gazdasági növekedési tartaléka, saját versenyképességének fenntartása érdekében is gyorsítani kell a térség integrációját” – vélekedett Orbán Viktor, megerősítve, hogy Magyarország, ahogy eddig is, határozottan támogatja Albánia csatlakozási folyamatát.

Európát is súlyosan érintik a világgazdaság átrendeződései, ezek rámutatnak a régió gyenge pontjaira, és globális színtéren romlik a versenyképessége. A kormányfő szerint lehetőségként kell tekinteni Albánia és a Nyugat-Balkán integrációjára, mivel gazdasági és biztonsági értelemben is meg kell erősíteni Európa térségét.

Magyarország támogatja azt az elképzelést, hogy az Európai Uniótól kapott felzárkóztatási támogatások 2030-ra arányosan elérjék azt a szintet, amelyben a korábban csatlakozók is részesülnek.

A kormány üdvözölte azt a felvetést is, hogy schengeni térség bővítésével sem kell megvárni, hogy egy ország tagja legyen az EU-nak.

Albániával szorosabbra fűzte a szálakat

A magyar miniszterelnök hivatalos látogatást tett Tiranában. Megbeszélést folytatott Lindita Nikollával, az albán parlament elnökével is. 

A magyar és az albán delegáció több együttműködési megállapodást is aláírt:

  • a vízipar,
  • vízgazdálkodás területén,
  • illetve az európai integrációs folyamatról.

Új színt vittek Albániába a magyar vállalkozások

A magyar kormány konkrét lépésekkel is támogatja Tirana integrációját, például szakembereket küldött, tapasztalatokat adott át az uniós csatlakozásban minden olyan területen, ahol Albániának szüksége volt rá, és a nyugat-balkáni integrációt támogató alap létrehozásában is fontos szerepet játszott.

Edi Rama külön méltatta, hogy Orbán Viktor a fő előmozdítója a magyar befektetéseknek Albániában. Kiemelte, hogy a magyar vállalkozások számos újdonságot vittek az országba, Tirana nagyon elégedett velük.

  • Az eddigi magyar jelenlét különösen a távközlés és a bankszektor területén kiemelkedő: a 4iG Nyrt. és az OTP Bank tevékenységével,
  • új lehetőségek nyílnak az energetikában és a turizmus terén. 

Orbán Viktor kiemelte, Magyarországnak nincs tengere, a turizmus mégis a nemzeti össztermék több mint 11 százalékát adja.

A magyar miniszterelnök hamarosan találkozik Aleksandar Vucic szerb elnökkel, és reményei szerint addigra a koszovói probléma megoldódik.

Magyar katonák is részt vettek a koszovói tömegoszlatásban

Helytállnak a magyar katonák a NATO koszovói békefenntartó missziójában – közölte hétfő este a Honvédelmi Minisztérium (HM). A közlemény szerint a magyar katonák is részt vettek a koszovói tömegoszlatásban. Bővebben>>>