Csütörtökön alapvetően változóan felhős idő valószínű többórás napsütéssel, és napközben csak helyenként lehet kisebb zápor, északkeleten néhol az ég is megdörrenhet.

Kora estétől északnyugat felől azonban az ország északi felén fokozatosan beborul az ég, és késő estétől az északi megyékben megnő a csapadékhajlam. A nyugati szél élénk, kevés helyen erős lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 23 fok között alakul. Késő estére 9 és 15 közé hűl le a levegő - írja a met.hu az előrejelzésében.

Péntek reggel még északkeleten eshet néhol, majd napközben fátyol- és gomolyfelhők zavarhatják a napsütést. A gomolyokból futó záporok főként északkeleten, keleten és néhol északnyugaton alakulhatnak ki. Többfelé élénk, a Dunától keletre helyenként erős lesz a nyugatias szél. A csúcshőmérséklet 19 és 25 fok között alakul.

Szombaton elsősorban fátyolfelhők szűrhetik a napfényt, csapadék nem lesz. A nyugatias szél kevés helyen még felélénkül, a legtöbb helyen viszont már gyenge, mérsékelt lesz. Délután kora nyárias időre, 20-27 fokra van kilátás, az alacsonyabb értékeket északkeleten mérhetjük.

Vasárnapra száraz, napos-fátyolfelhős idő körvonalazódik. A délies szél a Dunántúl északi felén lehet élénk. A nappali felemelegedés tovább erősödik, 24-29 fok közötti maximumok várhatóak.

Jövő hét elején folytatódik a nyárias meleg, 25-30 fokos maximumokkal, száraz, napos és többfelé szeles idővel

- közölte az idokep.hu.

Száz éve nem volt ilyen meleg a március

A 2024. március középhőmérséklete a HungaroMet mérései alapján országos átlagban 9,5°C volt, ami 3,7 fokkal haladja meg az 1991–2020-as átlagot. A hónap végi néhány napos nyárias idő ~1 fokkal emelte meg a hónap középhőmérsékletét, így végül 0,4 fokkal meghaladta a 2014-es márciusi értéket is, amivel a legenyhébb március lett 1901 óta. Csapadék tekintetében az idei március Magyarország legnagyobb részén kifejezetten szárazon alakult. Március 31-én a napi középhőmérséklet országos átlaga meghaladta a 18 fokot, de már előtte nap is 17,5 fok volt. Korábban ilyen magas országos napi átlagok márciusban a XX. század eleje óta nem fordultak elő hazánkban. A havi középhőmérséklet az ország déli felén többfelé meghaladta a 10 fokot is, míg 5 fok alatti értékek csak a magasabb hegyeken voltak. A hónap csapadéka országos átlagban az eddig beérkezett adatok alapján 23,9 mm volt, ami 30%-kal elmarad a szokásostól (1991–2020-as átlag: 34,3 mm). Az Alföldön általában 20 mm alatt maradt, de kisebb körzetekben még a 10 mm-t sem érte el a márciusi csapadék. A legtöbb csapadék a nyugati határhoz közeli térségekben hullott, ahol többnyire 50–70 mm közötti havi csapadékösszegeket mértünk - olvasható a met.hu oldalán.