Habár a Magyar Közlönyből korábban kiderült, hogy ismét új tagokkal bővül a kabinet, a köztársasági elnök hivatalosan hétfőn jelentette be az új államtitkárok érkezését közösségi oldalán.

Az államfő a posztjában közölte, hogy

 

  • Pátkai Nándort az Európai Uniós ügyek Minisztériumának közigazgatási államtitkárává,
  • Zsigmond Barna Pált a minisztérium államtitkárává,
  • Bíró Attilát pedig az Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkárává nevezte ki.

„A most kinevezett államtitkároknak új feladataihoz jó munkát kívánok” – írta posztjában a köztársasági elnök.

Zsigmond Barna Pált Bóka János nevezte ki. A képviselő közösségi oldalán azt írta, a feladat „nem egyszerű de annál fontosabb,” továbbá megemlíti, hogy közeleg az európai uniós választás is. Kiemeli, hogy a kormány célja az, hogy „Brüsszelben olyan döntések szülessenek, amelyek a magyarok érdekeit szolgálják, és hogy a 2024-es, soros uniós elnökségünk sikeres legyen.” Hozzátette, ehhez szüksége lesz minden eddig szerzett külpolitikai tapasztalatra, ide sorolva, hogy korábban a NATO Közgyűlés magyar delegációjának vezetője is volt.

Korábban felmerült, hogy az Európai Unió felfüggesztené Magyarország soros elnökségét, melyet jövő nyártól, az EP-választásokat követően töltene be. A választásokat 2024 június elején tartják, Magyarországon egyidőben az önkormányzati választásokkal.



Újítani akartak az EP-ben, jól kihúzták a gyufát a tagállamoknál

Az Európai Parlament tavaly megszavazta az európai választási rendszer reformjáról szóló javaslatcsomagot. Az elképzelés lehetővé tenné az újonnan bevezetendő úgynevezett transznacionális listára történő voksolást, valamint a bizottság elnökének közvetlen voksolással való megválasztását javasolja. A legfrissebb információk szerint a tagállamok többségének egyáltalán nem tetszenek a tervezett módosítások, így a javaslatokat illetően az egy év múlva esedékes EP választásokig nem várható radikális változás. Bővebben--->