Magyar Nemzeti Bank több mint 20 millióra forintra bírságolta a K&H-t, ugyanis a pénzmosási és terrorizmusfinanszírozás megelőzési tevékenységeiket nem megfelelően végezték el:

több pénzmosásgyanús ügylet bejelentése maradt el teljesen, vagy történt meg későn, és az ügyfél-átvilágítási gyakorlat hiányosságai miatt sok esetben azt sem tudhatták biztosan, hogy ténylegesen a tulajdonos-e az ügyfél

– számolt be Privátbankár az MNB közleménye alapján.

A jegybanki vizsgálat 2020. október 1. napjától a vizsgálat végéig tartó időszakot tekintette át, és a legjelentősebb hiányosságokat a bejelentési gyakorlatban, valamint a tulajdonos személyének azonosításával kapcsolatban találták. Az ügyfél-átvilágítási gyakorlat sem szabályszerűen történt, illetve a pénzeszközök forrására vonatkozó információkat sem megfelelően gyűjtötték be.

Az MNB a vizsgálat során észlelt jogsértésekért összesen 20,5 millió forintra bírságolta a K&H-t, és 2023. év végi, valamint jövő decemberi határidőkkel kötelezte a bankot a hiányosságok javítására.

A K&H továbbá köteles elvégezni a belső intézkedéseire vonatkozó belső ellenőrzést, és rendkívüli adatszolgáltatással kell igazolnia az intézkedések elvégzését a jegybank felé.

A bírság összegének meghatározásakor jó néhány súlyosbító körülményt is figyelembe vett az MNB:

a bank piaci részesedését, az ismétlődő hiányosságokat, a mulasztásokkal okozott kockázat mértékét és a biztonságos működésre gyakorolt hatást.

Enyhítő körülmény volt viszont, hogy a bank egyes jogszabálysértések elkerülése érdekében már hozott intézkedéseket.