Karácsony Gergely főpolgármester a közösségi oldalán számolt be arról, hogy Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója a tegnapi sajtóbeszélgetésen elhangzott pulykás hasonlata miatt elnézést kért és felajánlotta a lemondását.

A főpolgármester a lemondást azonban nem fogadta el, mivel véleménye szerint egy rosszul megfogalmazott mondat nem írja felül azt a kiváló szakmai munkát, amit az elmúlt években a budapesti közösségi közlekedés érdekében végzett a BKK.

A BKK vezérigazgatójától egy, a járatritkításokról tartott csütörtöki háttérbeszélgetésen hangzott el az a mondat, hogy az utasokat egy ilyen folyamatba nehéz lett volna bevonni, mert az olyan, mintha „hálaadás előtt megkérdeznék a pulykát, hogy mi legyen vele”.

Walter a kijelentésért később bocsánatot kért, úgy fogalmazott, hogy sajnálja, ha félreérthető volt, nem állt szándékában senkit sem bántani.

Az ominózus mondat nyilvánosságra kerülése után Vitézy Dávid azonnali lemondásra szólította fel Walter Katalint, amihez később csatlakozott Wintermantel Zsolt, a Fidesz budapesti frakcióvezetője mellett Kanász-Nagy Máté LMP-s képviselő is.

Járatritkítás visszavonva

Karácsony posztjában a járatritkításokról is szót ejtett, amelyek véleménye szerint a politikai kampány részévé váltak. 

„A BKK szakmai munkájának fontos része az utazási adatok elemzése, amelyek alapján javaslatot tett egy hatékonyabb, az utazási szokásokhoz igazodó menetrend kialakítására. De a legjobb szakmai javaslat is elvérezhet, ha az egyesek gátlástalan önzésének és a lejárató politikai kampánynak válik áldozatává. A teljes budapesti közösségi közlekedés mindössze néhány ezrelékét érintő átcsoportosítás a főpolgármester-jelölti politikai kampány martalékává vált, ami alááshatja a közösségi közlekedésbe vetett bizalmat. Az pedig többet árt, mint amennyit a jobb menetrend használ" – írta a főpolgármester, aki ezért arra kérte a BKK munkatársait, hogy állítsák vissza a korábbi menetrendet, a közlekedési fejlesztésekről pedig egyeztessenek a kerületekkel.

Múlt héten derült fény arra, hogy a Budapesti Közlekedési Központ módosítja a menetrendjét, ami a gyakorlatban járatritkítást jelent. A fent említett háttérbeszélgetésen a Népszava tudósítása szerint az hangzott el, hogy a BKK szerint az átalakuló utazási szokások és a szűkös költségvetés indokolja a bevezetett intézkedéseket, azonban Walter Katalin szerint az ezzel megtakarítható 250 millió forintot teljesen elviszik a város más részén tervezett kapacitásbővítések.

A Budapest-bérletnek biztosan vége

Márciustól új korszak kezdődik a közösségi közlekedésben.