Elképesztő mértékben nő a kiszámíthatatlanság
Elképesztő mértékben nő a kiszámíthatatlanság

Elképesztő mértékben nő a kiszámíthatatlanság

Az elmúlt egy évtizedben, különösen a Covid-járvány óta a vállalatoknak létkérdés, hogy fel legyenek készülve a változásokra, véli a stratégiai tanácsadó. Czakó Ferenc az Economxm podcastjában arról beszélt: nem praktikus konkrét eseményekre készülni, ugyanakkor vannak hasznos átalakítások a cégeken belül, ami ellenállóbbá teszi azokat.
Magyar Márton, 2024. április 9. Fotó: Economx / economx

változás tagadása a legnagyobb hiba, amit el lehet követni - soha nem volt ennyire igaz a mondás a szakértő szerint. A cégeknek kényszerűen meg kell barátkozni a gondolattal, hogy egyre kevesebb információ alapján, egyre gyorsabban kell döntéseket hozni, hogy alkalmazkodni tudjanak a piac és a világ változásaihoz.

Czakó Ferenc szerint szükség van a szabályozási ciklusok rövidülésére, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy már nem pusztán a vezetés hoz majd döntéseket és reagál egy-egy szituációra, hanem mindenki – függetlenül a beosztásától – aki kompetens. Ez természetesen önmagában hordozza a hibázás lehetőségét, ugyanakkor ez a versenytársakra is igaz lesz.

Különösen nehéz helyzetben vannak a döntéshozók, hiszen a gazdasági döntések alapjául szolgáló adatok szavatossága rohamosan csökken. Ilyen az elmúlt évek legkomolyabb nehézségeit okozó energiaár, az árfolyamok ingadozása, és más apróbb tényezők.

A technológia egyre gyorsabb fejlődése is attitűdbeli változásokat igényel a vállalatvezetőktől. Néhány évtizede elképzelhetetlenen voltak a ma már természetes eszközök. Ugyanakkor az átállás számtalan paramétertől függ, nem lehet levonni egyértelmű következtetéseket, minden vállalat másképpen éli meg a változást.

Egyes iparágak már az ipar 4.0-át használják napi szinten, de a másik szélsőség sem egyedi. A mai napig cégek százai kockás füzetbe írják a legfontosabb adatokat.

További videók

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Elképesztő mértékben nő a kiszámíthatatlanság

Az elmúlt egy évtizedben, különösen a Covid-járvány óta a vállalatoknak létkérdés, hogy fel legyenek készülve a változásokra, véli a stratégiai tanácsadó. Czakó Ferenc az...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.