Egymás után követelik a budapesti kerületek vezetői a fővárosi közösségi közlekedés járatritkításainak visszavonását.

Karsay Ferenc, Budafok-Tétény fideszes polgármestere azonnal kifejezte tiltakozását a az átalakult utazási szokásokra hivatkozó járatritkítás ellen, miután erről értesült. A Nagytéténytől Újpalotáig közlekedő 133E busz is áldozatául esett ugyanis annak az 53 járatot érintő ritkítási csomagnak, amit honlapján tett közzé a Budapesti Közlekedési Központ.

Komoly visszalépést jelent, mi több, éppen ellentétes irányú a főpolgármester által korábban hangsúlyozott célkitűzésekkel

– írta a Magyar Nemzet megkeresésére válaszolva a XXII. kerületi önkormányzat. Ők azonnali párbeszédet kezdeményeztek a fővárossal a járatritkítás megszüntetése érdekében.

Csepel polgármestere, Borbély Lénárd is felszólalt. Arra szólította fel a főpolgármestert, vonja vissza a döntését, hogy újra a megszokott rendben közlekedhessenek a csepeliek.

A XII. kerületi önkormányzat alpolgármestere, Fonti Krisztina nemrég szintén levelet írt Karácsony Gergelynek, amelyben arra kérte a főpolgármestert, hogy vizsgálja felül ezt az elhamarkodottan meghozott és véleményük szerint elhibázott intézkedést, és legalább ideiglenesen állítsa vissza a Hegyvidéken érintett buszok január 19-e előtt érvényes járatsűrűségét.

Az V. kerület önkormányzata egy saját buszjárat bevezetésére kényszerült. A mostani járatritkításban a kerület a 70/78-as trolik esetében érintett. Tavaly március 18-tól azonban a BKK összevonta a 115-ös és a 15-ös járatot, így a 115-öst kivezették a kerületből, ilyen értelemben Belváros már tavaly áldozatául esett a járatritkításnak.

Őrsi Gergely, MSZP-s polgármester is egyeztetést kezdeményezett a BKK vezetésével, hogy felülvizsgálják a mostani menetrend-változtatást.

Ennek eredményeként pedig elképzelhető, hogy többen ülhetnek majd autóba, így tovább nőhet a levegőszennyező gépjárműforgalom.

 

Karácsony Gergely járatritkításról szóló döntését Vitézy Dávid, a BKK egykori vezérigazgatója is kritizálta, majd arra szólította fel a főpolgármestert, hogy a lehető leghamarabb vonják vissza az intézkedést és még segítséget is ajánlott hozzá. Olyan járatritkítás ez, ami a főpolgármester szerint nem is az, de mégis, a BKK-vezér pedig menet közben elnézést is kért érte. Itt olvashat az ügy részleteiről >>>

Pár nappal később a BKK járatsűrítéseket jelentett be, de nem azokra a területekre.

Elsősorban a külsőbb kerületekben élők számára. Ezeket a fejlesztéseket egyrészt a megrendelt összkapacitás növekedése, valamint a megváltozott utazási igényekhez igazodó új menetrendek teszik lehetővé. Újpesten, Kőbányán és Rákosmentén lehet majd kevesebb átszállással és gyakrabban közlekedő járatokkal utazni. Itt van a felsorolás a tervekről >>>